Velojić (USAID): Publika je najveća snaga svakog nezavisnog medija

Velojić (USAID): Publika je najveća snaga svakog nezavisnog medija

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

26.08.2020

Kategorija: U fokusu

Razlika između zavisnih i nezavisnih medija je prilično jasna ako u fokus stavimo građane. Cilj nezavisnih medija jeste da informišu i edukuju građane o određenoj pojavi na osnovu čega će oni donositi dobre odluke. Što se zavisnih medija tiče, njima je cilj da deluju u ime određenog finansijskog ili političkog centra moći, oni kreiraju sadržaj koji štiti njihove pojedinačne interese“, rekao je za Danas zamenik direktora USAID-ovog projekta za održivost medija Mladen Velojić.

On je, odgovarajući na pitanja građana, istakao da „zavisni mediji“ na taj način često obmanjuju svoju publiku, ali da je zbog poplave informacija ponekad jako teško praviti razliku između ove dve vrste medija i da medijska pismenost samih građana tu igra jako važnu ulogu.

„Kada govorimo o konkretnim primerima, istraživanje o navikama i potrebama medijske publike koje smo sproveli prošle godine pokazalo je da televiziju Pink smatraju ekstremno provladinim glasilom koje pristrastno i subjektivno izveštava o političkim dešavanjima. Pink prati Informer i nažalost RTS. Što se nezavisnih medija tiče, istakao bih primere direktne podrške građana kao dokaze poverenja između medija i njihove publike. Peščanik, TV Forum iz Prijepolja i Magločistač iz Subotice su za vrlo kratko vreme uspešno sproveli kampanje za prikupljanje sredstava od građana“, kazao je Velojić.

Jedna čitateljka Danasa pitala je u čemu je razlika između ove dve vrste medije, na šta je on odgovorio da nezavisne odlikuje rad novinara koji nije pod uticajem bilo koje interesne grupe, političke ili ekonomske, već se rukovode javnim interesom i njihov jedini cilj je da građani dobiju istinitu i pravovremene informacije.

„Ne baš tako dobra vest je da su nezavisni medij zbog toga vrlo često u nezavidnom položaju jer se suočavaju sa brojnim pritiscima koji dolaze iz pomenutih političkih i finansijskih centara moći. To je posebno izraženo na nerazvijenim medijskim tržištima kao što je uostalom ovo naše. A ono što je takođe važno jeste da broj i položaj nezavisnim medija u jednom društvu oslikava stanje demokratije, transparentnosti i odgovornosti institucija. To uostalom govori i o slobodi samih građana, tako da čuvanjem i brigom o nezavisnim medijima mi zapravo brinemo o institucijama i o našoj državi“, istakao je Velojić.

Jedno od pitanja glasilo je i zbog čega je važno da medije finansiraju građani.

„Funkcija medija je da servisira građane istinitim informacijama, pravovremeno i na nepristrasan način. Za taj proces je potrebno određeno vreme, ali i drugi resursi da bi se vest proizvela i adekvatno distribuirala. Hajde da pojednostavimo priču: produkcija medijskog sadržaja košta i njene troškove mora neko da plati“, kazao je Velojić i dodao da bi bilo logično da građani, koji taj sadržaj koriste, koji su njegovi konzumenti, deo tih troškova pokriju.

On je podsetio da su mnogi važni glasovi na globalnoj medijskoj sceni, kao što su National Public Radio, Newyork Times ili Guardian, uspeli da opstanu i postanu još uticajniji zahvaljujući direktnoj podršci njihove publike.

„Čitaoci, gledaoci, slušaoci, oni sa kojima dele sličan pogled na svet i poštuju iste vrednosti, to je najveća snaga svakog nezavisnog medija. Jer kao što slogan naše kampanje glasi, nezavisni mediji treba da zavise upravo od tebe, odnosno od svih nas građana kojima se ti mediji obraćaju i zbog kojih oni postoje“, poručio je Velojić.

Izvor: Danas

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.