VEĆI DEO OPOZICIJE BOJKOTUJE SKUPŠTINU VOJVODINE

VEĆI DEO OPOZICIJE BOJKOTUJE SKUPŠTINU VOJVODINE

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

13.02.2019

Kategorija: U fokusu

Većina opozicionih poslaničkih grupa bojkotovala je sednicu Skupštine Vojvodine, prateći potez kolega u Narodnoj skupštini. U radu Pokrajinskog parlamenta na strani opozicije učestvovala je jedino Srpska radikalna stranka.

Liga socijldemokrata Vojvodine, poslanička grupa DS-DSHV i Stranka moderne Srbije odlučili su da ne budu deo današnje sednice, uz napomenu da će za svaku sledeću donositi zasebnu odluku o bojkotu.

Kao glavne razloge navode uzurpaciju institucija, odsustvo slobode medija i govor mržnje koji je u velikoj meri prisutan u društvu.

Poslanička grupa „Alternativa za Vojvodinu“ jedina je najavila bojkot plenarnog rada sednice i rada parlamenta do kraja mandata.Napominju ipak da će ostati aktivni u postavljanju poslaničkih pitanja.

„Do sada smo bili u fazi pasivnog otpora, a sada počinje aktivna faza. Želimo da razvijemo sve vrste neposrednog razgovora sa narodom. Neke probleme, koji ne mogu da se nađu na dnevnom redu Skupštine Vojvodine, prezentovaćemo tamo gde se dešavaju, a neke ovde, u skupštinskom holu“, rekao je član Alternative za Vojvodinu i član Narodne stranke Borislav Novaković.

Nekoliko poslanika iz te političke opcije raširilo je u skupštinskom holu transparent sa porukom „1 od 5 miliona – poslanici Skupštine Vojvodine“.

Stranka moderne Srbije najavila je da će dnevnice koje do kraja mandata budu dobijali za učešće u radu skupštinskih odbora i sednica, uplatiti na račune nezavisnih medija, za početak na račune portala „Krik“ i „Birn“, jer žele da podrže slobodno i istraživačko novinarstvo.

Opozicione stranke u Skupštini Vojvodine navele su i da će u izborima učestvovati samo ako budu omogućeni fer uslovi. Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine to je poštovanje minimalnih medijskih sloboda i poštovanje izbornih zakona, što kažu, do sada nije bio slučaj. Demokratska stranka traži da se ažurira jedinstveni birački spisak i da se mediji ravnopravno otvore prema opoziciji, kao i prema poziciji.

„Neće biti dovoljno samo obećanje da će ovo biti urađeno. Mora proći određeno vremena bi se videlo da se to zaista i primenjuje“, rekao je Miroslav Vasin iz Demokratske stranke.

Srpska radikalna stranka se sprema za izbore kad god oni budu održani, a odluku o tome da li će u njima učestvovati.

Izvor: (N1)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.