Večeras se otvara Festival „Mirëdita, dobar dan!“

Večeras se otvara Festival „Mirëdita, dobar dan!“

Objavio: Magločistač

22.10.2020

Kategorija: U fokusu

Večeras se u Beogradu u Centru za kulturnu dekontaminaciju otvara Festival “Mirëdita, dobar dan!“, koji sedmu godinu za redom ovdašnjoj publici predstavlja kosovsku društvenu i kulturnu scenu.

Tokom tri dana trajanja Festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu Kosova u UNESCO, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva, budući da je cilj Festivala da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Inspiracija za Festival “Mirëdita, dobar dan!” je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji, navode organizatori, predstavlja “simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu”.

Na Festivalu će beogradskoj publici biti predstavljeni umetnici i izvođači moderne kosovske kulturne scene.

Festival otvara pozorišna predstava „Ja sam sebi žena“ Kuštrima Kolićija, u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi priču o teškom životu transrodne osobe – Nemice Šarlot fon Mahlsforf, koja je preživela nacistički režim i DDR.

Prisutni će drugog dana Festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju moći da prisustvuju debati „Kosovo – nasleđe sećanja“, dok će u galeriji “Endžio” u Dobračinoj moći da pogledaju istoimenu izložbu.

Poslednjeg dana Festivala održaće se debata o pitanjima tranzicione pravde na Kosovu i institucionalizaciji iste, a Festival će zatvoriti glumac Tristan Halilaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige „Ričard Gir je bio ovde“, zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

Za kraj, publika će moći da odgleda film „Agina kuća“ koji će biti prikazan u 20.30 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Ulaz na sve događaje Festivala je besplatan, uz prethodnu registraciju.

Festival „Mirëdita, dobar dan!“ se od 2014. godine održava u Beogradu, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih inicijativa iz Beograda i Integre iz Prištine.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.