UZUZ: Pobuna IT sektora zbog najave oporezivanja frilensera

UZUZ: Pobuna IT sektora zbog najave oporezivanja frilensera

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Beta

15.10.2020

Kategorija: U fokusu

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) saopštilo je danas da je pokrenuta inicijativa “Ne uništavajte IT” nakon najave da će se krenuti sa naplatom poreza vezano za doznake iz inostranstva, koja prvenstveno pogađa predstavnike IT sektora, ali i druga lica koja imaju status “frilensera”.

U saopštenju UZUZ-a navodi se da je zajedno sa timom “Kreni-Promeni” i predstavnicima IT sektora pokrenuta i onlajn peticija, a najavljena je izrada uporedne analize, ali i formiranje tima za pregovore.

“Reč je pre svega o grani koja je najperspektivnija i jedina beleži rast čak i u periodu pandemije. U pitanju je neviđena šansa za oporavak srpske ekonomije. Istovremeno očigledno je da ne postoji sluh i da se primenjuju zastareli propisi”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će u određenim slučajevima doći do toga da će pojedina lica morati da plate i do 80 odsto nekog prihoda što ljude, kako smatraju u Udruženju, gura ili da rade na crno, ili da beže iz Srbije, ili da osnivaju firme u IT poreskim rajevima.

“Mnoge države se trude da i ovu oblast podstaknu olakšicama i subvencijama. U Srbiji se odnos svodi na čerupanje, podmetanje nogu i teranje IT poslova, dok se subvencije i novac građana Srbije prosleđuje kompanijama koje zapošljavaju jeftinu radnu snagu. Narodu se u eri interneta nudi svetla budućnost motanja kablova“, naglašeno je u saopštenju.

UZUZ je istakao da je IT sektor šansa da nezavisni i slobodni ljudi stvore dodatnu vrednost koja će pomoći ekonomskom oporavku zemlje, ali i stvoriti državu građana koji nisu teret, već motor jednog društva.

Poreska uprava Srbije saopštila je da je utvrdila da poreski obveznici, fizička lica koja u inostranstvu ostvaruju prihod pružanjem usluga razvoja softvera, prevođenja, držanja časova stranog jezika, grafičkog dizajna, zatim jutjuberi, influenseri ne plaćaju porez i druge doprinose, te je pozvala sve koji nisu platili porez i doprinose da to učine, pre poreske kontrole ili podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.