UREDNICA FRIDOM HAUSA: SVE AUTORITARNIJA VLAST U SRBIJI

UREDNICA FRIDOM HAUSA: SVE AUTORITARNIJA VLAST U SRBIJI

Objavio: Magločistač

06.10.2017

Kategorija: U fokusu

Sve autoritarnija Vlada Srbije konstantno tokom četiri godine guši medijske slobode, ocenila je urednica Fridom Hausa Šenon O’Tul.

U tekstu se navodi da je Aleksandar Vučić, od kada je 2014. postao premijer, nastojao da istisne sa tržišta kritičke medije i diskredituje malobrojne novinare koji raspolažu novcem i mogućnošću da i dalje rade.

Konstatuje se da je Vučićev strah od slobodnih medija razumljiv, pošto su istraživački novinari više puta posramili njegovu vladu.

Navodi se da je Vučić bio primoran da prizna da su beogradski funkcioneri odgovorni za ilegalno rušenje u četvrti Savamala, da je ukazano da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije zaustavio to rušenje, da antikorupcijska kampanja države retko dovodi do presuda i analizirano je tajanstveno poreklo 200.000 evra kojima je ministar odbrane Aleksandar Vulin kupio stan.

Radi se o izuzetnom rezultatu, posebno ako se uzme u obzir duga kampanja Vučićeve vlade vezana za maltretiranje nezavisnih medija, što je uticalo na pogoršanje rezultata Srbije što se tiče godišnjeg indeksa slobode štampe, saopštila je Fridom Haus.

Dodaje se da je lane Srbija zabaležila jedan od najvećih godišnjih padova na listi 199 zemalja.

Srpskim novinarima su ove godine odale priznanje značajne međunarodne organizacije, ali su kod kuće suočeni sa proizvoljnim poreskim istragama, uskraćivanjem reklamnih priloga, otvorenim zastrašivanjem, ocenila je Fridom Haus.

Kao primeri se navode vanredna poreska kontrola u Vranjskim novinama i zamrzavanje računa kompanije Adria Media, dok se nagrađuju mediji koji podržavaju vladu.

Tvrdi se da Vlada kritičke medije potiskuje i reklamiranjem javnih preduzeća u medijima sa malom publikom, mada ta preduzeća nemaju konkurenciju i mogla bi da dopru do većeg dela javnosti kroz druge medije.

Dodaje se da se privatne firme ustručavaju od reklamiranja u nezavisnim medijima, kao i da je privatizacija državnih medija doprinela njihovoj koncentraciji i prikrivanju vlasničke strukture.

U procesu privatizacije su uticajni mediji, kao što su listovi Poliitka i Večernje novosti i agencija Tanjug, ostali pod državnom kontrolom.

Tvrdi se da su i strane vlade suočene sa pritiskom da smanje podršku nezavisnim medijima i da ambasade oklevaju da direktno odobre grantove medijima, kako ne bi došlo do diplomatskog spora sa Vučićem.

Nezavisni mediji koji su uspeli da prežive u takvom okruženju se sve više suočavaju sa oštrim verbalnim napadima osoba iz vlada i provladinih medija. Novinari koji kritikuju vladu se proglašavaju za izdajnike, društvene degenerike, oruđa mafije ili stranih obaveštajnih službi, konstatuje Fridom Haus.

Kao dodatni oblici pretnji medijima navode se optužbe za klevetu, pretnje i uznemiravanje, posebno novinarki, nekažnjeni fizički napadi.

Povremena upozorenja iz Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju nisu uspela da spreče alarmantno pogoršanje situacije u medijima u Srbiji.

Ukoliko žele da zaštite malobrojne nezavisne novinare, moraće da zaoštre ukazivanje na uvredljive kampanje i lažne finansijske kontrole i skrenu pažnju na manje vidljive faktore, kao što su manipulacije na tržištu, ocenila je Fridom Haus i dodala da se mora ojačati finansijska podrška nezavisnim medijima.

Izgleda da Vučić i njegovi saveznici znaju da slobodno izveštavanje može pomoći učvršćenju demokratije, jačanju nezavisnih institucija i razotkrivanju korupcije. Pitanje je da li to shvata i međunarodna zajednica, navela je Fridom Haus.

 

Izvor: FoNet

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.