UN: KAMPOVI ZA IZBJEGLICE U MAĐARSKOJ SU PRITVOR

UN: KAMPOVI ZA IZBJEGLICE U MAĐARSKOJ SU PRITVOR

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

14.09.2017

Kategorija: U fokusu

Ujedinjeni narodi uputili su oštru kritiku Mađarskoj zbog odnosa prema tražiteljima azila, posebno stoga što ih automatski prebacuje u tzv. tranzitne zone napravljene od kontejnera.

“Ne zovem to tranzitom već pritvorom”, rekao je Filippo Grandi, šef UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR), nakon posjete tranzitnoj zoni Roeszke, jednom od dva takva kampa na granici sa Srbijom, prenosi AFP.

Posljednjih pola godine Mađarska sve podnositelje azila automatski prebacuje u kampove, kojima novinari nemaju pristup, dok se njihove prijave za azil procesuiraju.

“Do kraja procedure mogu proći sedmice i mjeseci”, upozorio je Grandi.

Istovremeno je pohvalio sistem kvota za prijem izbjeglica u okviru Evropske unije i pozvao Mađarsku da se prestane protiviti i primi svoj dio izbjegličke i migrantske kvote.

Mađarski premijer Viktor Orban na meti je kritika zbog stalnog odbijanja da promijeni svoj stav protiv prihvata izbjeglica i migranata usprkos presudi najvišeg suda Evropske unije ranije ovog mjeseca kojom je podržan sistem kvota za razmještanje izbjeglica, prenosi Reuters.

“Moj je utisak da postoji vrlo jasna namjera da se ograniči broj ljudi koji dolaze u Mađarsku tražiti zaštitu”, ocijenio je Grandi.

Sistem kvota za izbjeglice i migrante u okviru EU-a, uveden 2015. godine na vrhuncu izbjegličke krize,kako je rekao je “vrlo je dobar primjer podjele odgovornosti”.

“Takav se primjer može iskoristiti globalno. Nasilno raseljavanje globalni je fenomen koji se može riješiti samo posredstvom globalnih rješenja i solidarnosti”, kazao je Grandi.

Poručio je mađarskim vlastima da “zahtjev za azil nije zločin” i još se jednom usprotivio pritvaranjima tražitelja azila.

Tražitelji azila mogu napustiti kamp u slučaju pozitivnog odgovora na zahtjev ili se vratiti u Srbiju, odakle su došli u Mađarsku.

Prema stavu mađarskih vlasti, izbjeglice i migranti koji nemaju jasan status ne mogu se slobodno kretati po Mađarskoj, čime se smanjuju sigurnosni rizici. Takav stav naišao je na osudu Evropske unije i nevladinih organizacija.

 

Izvor: Slobodna Evropa

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.