UN, BEZ SAD I MAĐARSKE, USVOJILE GLOBALNI SPORAZUM O IZBEGLICAMA

UN, BEZ SAD I MAĐARSKE, USVOJILE GLOBALNI SPORAZUM O IZBEGLICAMA

Foto: NJ/Magločistač

Objavio: Magločistač

19.12.2018

Kategorija: U fokusu

Generalna skupština UN usvojila je danas velikom većinom, ali bez SAD i Madjarske, Globalni sporazum o izbeglicama namenjen boljem rešavanju tog medjnarodnog pitanja, prenela je agencija Frans pres i dodala da taj dokument nije izazvao burne reakcije kao sporazum o migracijama.

Nacrt sporazuma o izbeglicama je usvojila 181 zemlja, dve su bile protiv – SAD i Madjarska, dok su se tri uzdržale od glasanja.

Madjarska je ocenila da UN nije potreban „novi pravni instrument“ za rešavanje pitanja izbeglica, dok je američka administracija nedavno saopštila da se ne slaže sa svim tačkama teksta.

Kao i Globalni sporazum o bezbednim, uredjenim i regularnim migracijama, novi sporazum nije obavezujući.

Dokument o izbeglicama koji je sastavljen uz pomoć Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) predvidja mere za bolji odgovor zemalja na masovni priliv izbeglica.

Sporazum o migracijama, koji je nedavno usvojen na konferenciji u Marakešu, trebalo bi ove nedelje da bude ratifikovan u Generalnoj skupštini UN.

Taj sporazum je izazvao burne reakcije, posebno nacionalista u nekoliko zemalja.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“UN, BEZ SAD I MAĐARSKE, USVOJILE GLOBALNI SPORAZUM O IZBEGLICAMA”

anonimni says:

Rukovodioci Madjarske brinu se o svojim stanovnicima i o svojoj drzavi—-tako i treba, isto takav stav ima i SAD. Mozemo o tome razmisliti da li su nacionalisti oni koji brinu o svojoj drzavi i stanovnika. Po nekima mozda ispravno natupaju Oni koji ne vode takvu brigu o onima koji su Njiama dali obavezu da vode i zastupaju interese svoji biraca i citave drzave.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.