Udruženje pacijenata Srbije: Hroničnim bolesnicima potrebne detaljne informacije o vakcinisanju

Udruženje pacijenata Srbije: Hroničnim bolesnicima potrebne detaljne informacije o vakcinisanju

Foto: Magločistač (arhiva)

Izvor: Beta

22.01.2021

Kategorija: U fokusu

Udruženje pacijenata Srbije apelovalo je danas na lekare i zdravstvene ustanove da što pre pripeme detaljne informacije u vezi sa eventualnim ograničenjima i rizicima hroničnih pacijenata u vakcinaciji protiv korona virusa.

Dostupnost vakcina protiv korona virusa je svakako dobra vest za pacijente u Srbiji, ali kod mnogih postoje oprez i strah od eventualnog negativnog dejstva vakcinacije na ishode trenutnog lečenja, navedeno je u saopštenju tog udruženja.

„Da li vakcina protiv Kovid-19 može negativno da utiče na moje zdravlje uz postojeće bolesti? Kako vakcina deluje na efikasnost terapije koje primam? Da li moram da prekinem terapiju na neko vreme ako se vakcinišem? Koja vakcina je odgovarajuća za moje zdravstveno stanje? Ovo su samo neka od pitanja čiji odgovori su važni za pacijenta pre odlaska na vakcinaciju“, rekao je predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović.

On je istakao da, uprkos tome što pacijenti imaju priliku da se posavetuju sa lekarom na punktu za vakcinaciju, veliki broj njih ima specifična zdravstvena stanja i terapije za koje su neophodne konsultacije sa specijalistima za te terapeutske oblasti.

„Struka treba da što pre pripremi vodiče i informatore za pacijente svih terapeutskih oblasti kako bi se sprečilo širenje nagađanja, netačnih informacija u vezi sa uticajem vakcinacije protiv Kovid-19 na zdravlje i postojeći tok lečenja pacijenata“, rekao Pilipović.

On je odao da predlaže da, ukoliko to nije moguće, ordinirajući lekari u narednih nekoliko dana obave konsultacije sa svojim pacijentima i podele sa njima sva saznanja u vezi sa aktuelnom vakcinacijom protiv Kovid-19.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.