Udruženje Inovia: Vakcinacijom se može sprečiti nastanak 24 smrtonosne bolesti

Udruženje Inovia: Vakcinacijom se može sprečiti nastanak 24 smrtonosne bolesti

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Beta

27.04.2021

Kategorija: U fokusu

Kontinuitet i obuhvat u vakcinaciji i to ne samo protiv kovida-19, već i prema aktuelnim programima obavezne i preporučene imunizacije, od ključne je važnosti za čitavo društvo, ukazalo je danas Udruženje proizvođača inovativnih lekova Inovia.

“Vakcinacijom je moguće sprečiti nastanak više od 24 smrtonosne bolesti, a na horizontu su nove vakcine koje će spasiti još ljudskih života i zato je važno da kroz održivo i stabilno finansiranje vakcinacije poboljšamo dostupnost vakcinama i tako prevencijom stvorimo zdraviju budućnost, ali i smanjimo troškove zdravstvenih sistema”, ističe se u saopštenju tog udruženja.

Dodaje se da svakog minuta vakcine spasu pet života širom sveta i da Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da vakcinacija sačuva dva do tri miliona života svake godine.

“Prevencija nastanka bolesti vakcinacijom pruža značajne zdravstvene beneficije i pojedincima i čitavoj zajednici i moramo da obezbedimo kontinuirano ulaganje u programe vakcinacije i inovacije zarad zdravije budućnosti. Vakcinacija je, ekonomski gledano, jedna od najisplativijih i najuspešnijih zdravstvenih intervencija današnjice”, ocenila je Inovia.

U saopštenju je istaknuto da je od početka masovnog korišćenja vakcina ljudski vek produžen za 15 do 25 godina i da se očekuje da će biti još duži.

“Vakcinacija protiv kovida-19 mora biti prioritet države, ali ne treba zaboraviti važnost drugih vakcina i da deca još uvek umiru od boginja, a stariji ljudi od obične upale pluća. Prekid programa imunizacije zbog kovida-19 može dovesti do epidemija bolesti koje se mogu zaustaviti vakcinama. Važno je da zdravstveni sistemi nastave sa rutinskom imunizacijom”, upozorila je Inovia.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.