UDRUŽENJA: SERIJA POLITIČKIH SMENA NA RTV-U

UDRUŽENJA: SERIJA POLITIČKIH SMENA NA RTV-U

Objavio: Magločistač

18.05.2016

Kategorija: U fokusu

Novinarska i medijska udruženja najoštrije osuđuju nove smene na Radio-televiziji Vojvodine i ističu da su one posledica političkog pritiska i instrumentalizacije ovog javnog servisa od strane vlasti.

Kako navode, posle smene programskog direktora Slobodana Arežine i ostavke, očigledno pod političkim pritiskom, generalnog direktora Srđana Mihajlovića – juče popodne je smenjeno i sedam urednika informativnog programa RTV-a, a konstantovana je i ostavka glavne i odgovorne urednice Prvog programa Televizije Novi Sad Marjane Jović.

“Očekuje se da će danas i narednih dana biti nastavljeno sa ‘čišćenjem’ ove kuće od ‘nepodobnih’ urednika i novinara, a smene se sprovode potpuno neprimereno, telefonskim pozivima i usmenim nalozima” – navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja smatraju da događaji na RTV-u u potpunosti “podsećaju na početak devedesetih i tzv. jogurt-revoluciju”, kada je sa tadašnje Radio-televizije Novi Sad (RTNS) otpušteno, na prinudni odmor poslano ili marginalizovano nekoliko stotina najuglednijih urednika i novinara koji nisu želeli da se stave u službu Miloševićevog režima.

Takođe, pozivaju međunarodne i nevladine organizacije da se oglase povodom ovog političkog nasilja koju vlast sprovodi nad Radio-televizijom Vojvodine, njegovim urednicima i novinarima, i ističu da događaji u ovoj kući u potpunosti dezavuišu ideju javnog servisa i pokazuju pravo lice vlasti u Srbiji.

Ovim smenama dovodi se u pitanje dalje funkcionisanje RTV-a, a potpisnici saopštenja najavljuju da će preduzeti akcije u znak protesta protiv ovih skandaloznih događanja, te da će o tome pravovremeno obavestiti javnost.

Saopštenje su uputili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija “Local Press”, Asocijacija onlajn medija (AOM).

(Magločistač)

 

m od logoa sa rogovima mali

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.