UDRUŽENJA: PODRŠKA KOLEGAMA IZ VRANJSKIH I OK RADIJA

UDRUŽENJA: PODRŠKA KOLEGAMA IZ VRANJSKIH I OK RADIJA

Objavio: Magločistač

21.07.2017

Kategorija: U fokusu

Novinarska i medijska udruženja saopštila su danas da pružaju punu podršku kolegama iz nedeljnika Vranjske i OK Radija koji protestuju zbog skandalozno sprovedenog lokalnog konkursa za javni interes u sferi javnog informisanja u Vranju, jer su, kako navode, novac dobili mediji bliski vlasti ili oni povezani sa članovima stručne komisije za dodelu sredstava.

Udruženja ukazuju da su članovi komisije, imenovani ne zbog stručnosti, već “po svemu sudeći da sprovedu prethodno donete partijske odluke” i izabrani na predlog nerelevantnih novinarskih udruženja, te da su novac građana dodelili i medijima kojima građani Vranja nemaju nikakav pristup.

“Novac je dodeljen anonimnim portalima, vlasnicima medija sa kojima su i porodično povezani, izvrgnuvši tako ruglu princip konkursnog sufinansiranja i namerno zaobišavši ugledne, ali očigledno ne i podobne vranjske medije, odnosno njihove medijske projekte”, napominje se u saopštenju.

Udruženja ističu da je konkurs u Vranju samo još jedna potvrda da je konkursno sufinansiranje medijskih sadržaja doživelo potpuni kolaps, ali ne zbog toga što je u pitanju loš mehanizam kao takav, nego zbog toga što ga je “vlast, ne prezajući od kršenja zakona i moralnih načela, pretvorila u instrument za finansiranje režimskih i rođačko-kumovskih medija, ne obazirući se ni na javni interes ni na kvalitet medijskih sadržaja”.

“Iako udruženja smatraju da u novu Medijsku strategiju, i medijske zakone koje će proisteći iz nje, treba uneti izmene koje će garantovati da sistem projektnog finansiranja funkcioniše po principima javnog interesa, nediskriminatornosti, transparentnosti, uz čitav niz kontrolnih mehanizama – činjenica je ni da te promene neće doneti ništa novo u atmosferi bezakonja i političkog nasilja“, ocenjuje se u saopštenju.

Saopštenje su uputili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal press (LP), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija onlajn medija (AOM).

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.