UDRUŽENJA: NAMETANJE NELEGITIMNE STRATEGIJE RAZVOJA JAVNOG INFORMISANJA

UDRUŽENJA: NAMETANJE NELEGITIMNE STRATEGIJE RAZVOJA JAVNOG INFORMISANJA

Objavio: Magločistač

09.04.2018

Kategorija: U fokusu

Novinarska i medijska udruženja smatraju da je Nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, koji bi, prema najavama Ministarstva kulture i informisanja, uskoro trebalo da uđe u javnu raspravu – nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva.

“Neprihvatljivo je da se ovako važan dokument, koji bi u značajnoj meri trebalo da odredi sudbinu novinara, medija i medijskih sloboda u narednih pet goduna, pa i duže, suprotno demokratskoj proceduri, donosi bez jasne metodologije, široke participativnosti, ali i bez predstavnika reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja”, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuju Asocijacija medija – ASMEDI, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija – ANEM, Asocijacija onlajn medija – AOM, Nezavisno društvo novinara Vojvodine – NDNV, Nezavisno udruženje novinara Srbije – NUNS, Poslovno udruženje Lokal pres – LP i Udruženje novinara Srbije – UNS.

Novinarska i medijska udruženja koja su, nezadovoljna kadrovskim rešenjima u vreme izrade Nacrta strategije, metodologijom, strukturom i ovlašćenjima članova Radne grupe, istupila iz njenog sastava, upozoravaju na nameru Ministarstva kulture i informisanja da ovaj dokument nametne medijskoj zajednici.

“Zato ćemo iskoristiti sva demokratska sredstva da se tome suprotstavimo i javnosti ponudimo svoje viđenje nove medijske regulative, posebno zabrinuti najavom državnog sekretara Aleksandra Gajovića o povratku države u medijsko vlasništvo. Takvo retrogradno rešenje može imati dramatično negativne posledice na medijsku scenu, već suočenu sa veoma ozbiljnim problemima, i dodatno će ugroziti medijske slobode i medijski pluralizam”, upozoravaju udruženja.

Novinarska i medijska udruženja su uverena da Nacrt strategije, zasnovan na interesima vlasti, a ne struke i javnog interesa građana, neće biti moguće suštinski izmeniti tokom javne rasprave.

“Prema našem stavu, najbolji izlaz iz novonastale situacije bilo bi formiranje nove radne grupe sa osobama visokog profesionalnog i moralnog integriteta, medijskim stručnjacima i predstavnicima relevantnih novinarskih i medijskih udruženja, kao i organizacija civilnog društva, kao zastupnika interesa građana u ovom procesu”, zaključuje se na kraju.

 [gap]

(Magločistač)

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.