U TRI GRADA I 14 OPŠTINA VANREDNA SITUACIJA, EVAKUISANA 171 OSOBA

U TRI GRADA I 14 OPŠTINA VANREDNA SITUACIJA, EVAKUISANA 171 OSOBA

Izvor: faktor.ba

Objavio: Magločistač

10.03.2016

Kategorija: U fokusu

U tri grada i 14 opština i dalje je na snazi vanredna situacija, zbog obilnih padavina i izlivanja vodotoka, a iz tih mesta je evakuisana 171 osoba i poplavljeno 710 domaćinstava, saopšteno je danas iz MUP-a.

Vanredna situacija je u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku i na delu teritorije opština Kosjerić, Prijepolje, Nova Varoš i Ćićevac.

Na terenu su angažovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, Vatrogasno-spasilačkih jedinica, Žandarmerije, kao i Vojska Srbije.

U toku noći, prema prognozi, najviše padavina bilo je na istoku i jugoistoku Srbije od 10 do 20 litara po metru kvadratnom za 12 sati. Na severu Vojvodine nije bilo padavina.

U saopštenju je navedeno, da je na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Ćićevac, predsednik opštine doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Ćićevac, u naseljenim mestima Mrzenica i Trubarevo, zbog neposredne opasnosti od poplave uzrokovane rekama Zapadna i Južna Morava.

Neposredno je ugroženo oko 30 domaćinstava i oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Na teritoriji opštine Trstenik, nivo Zapadne Morave je u stagnaciji i za sada ne preti opasnost od novih poplava.

U Novom Pazaru je normalizovano snabdevanje strujom, osim na potezu Bele Vode-Janča, gde struju za sada nema oko 800 domaćinstava i oko 1.000 domaćinstava na seoskom području.

U Čačku nivo reke Čemernice je opao za šest metara i voda se povukla u korito. Vodostaj Zapadne Morave, kod hale KK “Borac” opao je za metar. Svi putni pravci su prohodni, osim putnog pravca Čačak-Guča. Za saobraćaj je zatvoren železnički saobraćaj na relaciji Čačak-Požega.

Vodostaj reke Bjelice u Lučanima je u opadanju od 547 centimetara. Putevi preko Pilatovića i ulica Dragiše Mišovića u Guči su i dalje zatvoreni za saobraćaj. Bez struje je oko 60 domaćinstava. Domaćinstva u selu Dljin su pod vodom i još uvek im je nemoguće prići.

Na području Bajine Bašte 56 domaćinstava, u zaovinskim zaseocima, neće imati struju, zbog čega se radi na nabavci agregata.

U devet prijepoljskih mesnih zajednica polomlljeno je 125 bandera i snabdevanje građana električnom energijom je otežano, a zbog kvara na dalekovodima bez električne energije je oko 1.030 potrošača.

U pet novovaroških mesnih zajednica polomljeno je 108 bandera, a visina snežnog pokrivača na nekim mestima je i 70 cm, pa je snabdevanje električnom energijom otežano.

Putni pravci u na pojedinim mestima su zakrčeni polomljenim drvećem. Usled kvarova na dalekovodima bez električne energije je oko 650 potrošača u Kokinom Brodu i oko 60 potrošača u selu Božetići.

U Priboju, usled kvarova na dalekovodima, bez struje je oko 800 potrošača. Na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš bez napajanje električnom energijom je 2.540 potrošača.

Vodostaji reka Save i Drine su u stagnaciji. Svi vodotoci su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od poplava.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.