U Srbiji od početka godine prijavljeno 120 osoba inficiranih HIV-om

U Srbiji od početka godine prijavljeno 120 osoba inficiranih HIV-om

Izvor: Beta

30.11.2021

Kategorija: U fokusu

U Srbiji je od početka ove godine prijavljeno 120 osoba inficiranih HIV-om što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, a za 31 odsto manje u odnosu na isti period 2019, saopšteno je danas na konferenciji u Beogradu posvećenoj obeležavanju 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv HIV.

U istom periodu, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, kod 34 osobe je novodijagnostikovan AIDS (sida), dok je sedam osoba umrlo od AIDS, a za tri osobe je prijavljeno da su umrle od bolesti koje nisu povezane sa AIDS-om.

Na konferencija pod nazivom “Nejednakost, AIDS, pandemije – Da stavimo tačku” predstavnici sedam opština – Subotica, Novi Sad, Šabac, Novi Pazar, Niš, Zaječar i Stari grad, potpisali su Parisku deklaraciju kojom se obavezuju da pruže podršku u borbi protiv HIV.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da je u borbi protiv HIV važan multidisciplinarni pristup i da je zbog pandemije kovid-19 smanjen obuhvat testiranja na HIV.

On je naveo da je u 2020. godini testirano 45 odsto manje dijagnostikovanih nego prethodne godine, kao i da se procenjuje da u Srbiji 1.200 osoba u ovom trenutku HIV pozitivno ali da ne zna svoj status.

Uprkos svemu, kako je istakao Vicko, situacija sa kovid-19 nije imala uticaja na kvalitet lečenja osoba sa HIV.

Danijela Simić iz Instituta “Batut” je kazala da su za infekciju dominantni seksualni odnosi i to u čak 97 odsto slučajeva a da posebno zabrinjava podatak da je među inficiranima i jedna petnaestomesečna beba koju je zarazila majka ne znajući za svoj HIV status.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović ukazala je da su u borbi protiv HIV važna saradnja socijalne i zdravstvene zaštite ali i podrška organizacija civilnog drzštva, jer je socijalni uticaj HIV na pojedince i zajednicu ogroman.

Ona je kazala da Zakon o socijalnoj zaštiti daje mogućnost i da se u zajednici ostvare i inovativne usluge prilagođene specifičnim potrebama.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i društveni dijalog Nina Mitić je navela da je zdravlje osnovno ljudsko pravo i da je tokom pandemije otežana komunikacija pacijenata sa zdravstvenim radnicima.

Najavila je de će se pred Vladom Srbije uskoro naći strategija zabrane diskriminacije i da je veliki broj organizacija pozvan da se uključi u izradu dvogodišnjeg akcionog plana.

Goran Radisavljević, direktor TOC, organizacije koja se bavi razvojem lokalnih zajednica i organizator skupa, naveo je da je Srbija jedna od zemalja koja je globalno prednjačila u borbi protiv HIV i da je pre 30 godina u Beogradu osnovana prvo udruženje koje se bavilo borbom protiv HIV.

On je izrazio zadovoljstvo što je samo u jednom danu sedam opština potpisalo Parisku deklaraciju i time pokazalo razumevanje za ulogu lokalne samouprave i zajednice u borbi protiv HIV.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.