U Srbiji 18.000 frilensera traži od ministra finansija pravedne poreze

U Srbiji 18.000 frilensera traži od ministra finansija pravedne poreze

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Beta

26.10.2020

Kategorija: U fokusu

Peticiju “Ne uništavajte frilensere” kojom se od ministra finansija Srbije Siniše Malog traže pravedni, niži porezi, potpisima podržalo više od 18.000 frilensera.

Potpisi se prikupljaju već nedelju dana, od kada je nezvanično najavljena naplata poreza frilenserima tako što će nekima biti uzeto i do 80 odsto prihoda.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Tim “Kreni-Promeni” su danas objavili da planiraju da zahtev zvanično predaju pošto sakupe 30.000 potpisa i formulišu predloge državi o uređenju te oblasti poslovanja, naročito digitalnog IT sektora.

Tim za formulsanje predloga državi o uređenju te oblasti imaće pravne, poreske i ekomomske eksperte, i predstavnike frilensing zajednice, piše u saopštenju.

Planirano je i organizovanje onlajn javne rasprave.

Državi će biti predloženo da zakonski reguliše status frilensera i da se odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati poslovanje tog sektora.

Ukazano je i da niko ne misli da ne treba plaćati porez, ali on mora biti realno utemeljen.

Ocenjeno je da je bitno da se prepozna specifičnost delatnosti frilensera i da se shvati “da je reč o poslovima i novcu koji lako mogu da odu iz Srbije, a sa njima verovatno i ljudi koji se bave ovim poslovima”.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.