U MAĐARSKOJ U TOKU EVAKUACIJA BOLNICA: PRAVE SE MESTA ZA ZARAŽENE KORONA VIRUSOM

U MAĐARSKOJ U TOKU EVAKUACIJA BOLNICA: PRAVE SE MESTA ZA ZARAŽENE KORONA VIRUSOM

Viktor Orban, izvor: youtube.com (screenshot)

Objavio: Magločistač

17.04.2020

Kategorija: U fokusu

Mađarski premijer Viktor Orban branio je danas spornu odluku o otpuštanju nekoliko hiljada pacijenata iz bolnica kako bi bilo više mesta za obolele od korona virusa, jer stručnjaci smatraju da se na taj način ugrožavaju životi pacijenata obolelih od drugih teških bolesti.

Mađarsko Ministarstvo zdravlja je 7. aprila naložilo bolnicima da imaju oko 60 odsto slobodnih kapaciteta, odnosno oko 70.000 kreveta za prijem pacijenata sa korona virusom. Naloženo je da se otpuste drugi bolesnici ako to bude potrebno.

„Nalazimo se usred velike vojne operacije koja je nelagodna. To je svakako neprijatna odluka, ali nema drugog rešenja“, rekao je Orban tokom nedeljnog radijskog obraćanja.

Od kada su mađarske bolnice počele da sprovode tu meru, mađarski mediji prenose svedočenja pacijenata ili porodica pacijenata. Mnogi od njih navode da im je potrebna i dalje medicinska nega koju ne mogu da priušte u svojim domovima, dok je u Mađarskoj na snazi karantin stanovništa.

U Mađarskoj koja ima oko deset miliona stanovnika ima 1.800 zaraženih korona virusom od kojih je 156 umrlo.

Orban je rekao da se očekuje veći broj inficiranih pošto „zemlja ulazi u fazu masovne zaraze“.

Otpuštanje dva direktora bolnica koja nisu želela da otpuštaju druge pacijente izazvala je proteste medicinskog osoblja.

Mnogi stručnjaci smatraju da sadašnja situacija ne zahteva donošenje takve odluke madjarskih vlasti.

Jedan od lekara je rekao da bi bila „katastrofa da budu otpušteni pacijenti koji boluju od neke druge bolesti a moraju da imaju 24 sata lekarski nadzor“. Dodao je da bi bilo bolje da vlasti organizuju privremene bolnice za pacijente sa korona virusom.

 

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.