U JASENOVCU ODRŽANA JEDINSTVENA KOMEMORACIJA PRVI PUT OD 2014.

U JASENOVCU ODRŽANA JEDINSTVENA KOMEMORACIJA PRVI PUT OD 2014.

Izvor: Digitalna BMS

Objavio: Magločistač

22.04.2020

Kategorija: U fokusu

Kompletan hrvatski državni vrh, zajedno s predstavnicima žrtava, prisustvovao je danas u Jasenovcu komemoraciji za stradale u tamošnjem ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata, što je prva jedinstvena komemoracija od 2014.

Zbog epidemije korona virusa nije bilo svečanog komemorativnog programa, već su podno spomenika Cvet položeni venci i cveće povodom 75. godišnjice proboja poslednjih logoraša.

Na zvaničnoj državnoj komemoraciji bili su predsednik Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković, kao i predstavnici naroda žrtava i antifašista, poslanik srpske manjine Milorad Pupovac iz Srpskog narodnog veća, predsednik Jevrejske opštine Ognjen Kraus, poslanik romske manjine Veljko Kajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

U delegaciji Sabora bili su i poslanici Socijaldemokratske partije Siniša Hajdaš Dončić i Davor Bernardić, a u delegaciji vlade ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek.

U Hrvatskoj poslednjih godina nije bilo jedinstvene komemoracije u Jasenovcu.

Predstavnici Srpskog narodnog veća, Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske poslednje četiri godine bojkotovali su službenu komemoraciju pod pokroviteljstvom Sabora, zbog, kako su navodili, revitalizacije ustaštva u hrvatskom društvu i revidiranja istorije Drugog svetskog rata. Zbog toga su održavali odvojene komemoracije.

Bojkot je počeo u vreme desničarske Vlade premijera Tihomira Oreškovića, koju je prevodila Hrvatska demokratske zajednica (HDZ) na čelu s Tomislavom Karamarkom. Podelama je doprinela i sada već bivša predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja, za razliku od svojih prethodnika, nije učestvovala na komemoracijama.

Takvu praksu uvela je po dolasku na mesto predsednice države 2015. kada je u Jasenovac otišla nenajavljeno i bez pratnje medija, što je izazvalo oštre kritike javnosti, a potom je do kraja mandata takvu praksu i nastavila. U javnosti je često bila kritikovana i zbog sporne izjave o ustaškom pozdravu “Za dom spremni” kao starom hrvatskom pozdravu.

Iako se dolaskom Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a pre skoro četiri godine ta stranka udaljila od desnice, udruženja manjina i antifašista nastavila su da bojkotuju državnu komemoraciju.

Uoči današnje komemoracije predstavnici naroda žrtava i antifašista objasnili su da su odlučili da prihvate “ispruženu ruku vlasti” i zajedno s njima komemoriraju jasenovačke žrtve.

Komemoracija u Jasenovcu posvećena je obeležavanju 22. aprila 1945. i proboju 600 logoraša, od kojih je preživelo njih oko 100.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je logor smrti i najveće stratište u Hrvatskoj. Formiran je tokom Drugog svetskog rata kao mesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Roma, Jevreja, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije kvislinške NDH.

U tom logoru su od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. ljudi ubijani zbog svoje verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. U njegovom sastavu su bili logori u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški.

Do sada su poznata imena 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među stradalima bilo je više od 20.000 dece.

 

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.