U EVROPI 400 ODSTO VIŠE SLUČAJEVA ZARAZE MALIM BOGINJAMA 2017.

U EVROPI 400 ODSTO VIŠE SLUČAJEVA ZARAZE MALIM BOGINJAMA 2017.

Izvor: www.freeimages.com

Objavio: Magločistač

20.02.2018

Kategorija: U fokusu

Porast broja slučajeva zaraze malim boginjama od 400 odsto zabeležen je u Evropi 2017. godine u odnosu na prethodnu godinu, sa više od 20.000 zaraženih i 35 umrlih od te bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra da je to alarmantno s obzirom na rekordno nizak broj od 5.273 slučaja u 2016. godini, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Velike epidemije malih boginja zabeležene su u 15 evropskih zemalja prošle godine. Najteže pogođena zemlja prošle godine bila je Rumunija gde su zabeležena 5.562 slučaja malih boginja, sledi Italija sa 5.006 slučajeva i Ukrajina sa 4.767.

U Grčkoj je 2017. bilo 967 obolelih, u Nemačkoj 927, u Srbiji 702, u Tadžikistanu 649, Francuskoj 520, Rusiji 408, u Belgiji 369, Velikoj Britaniji 282,  u Bugarskoj 167, Španiji 152, Češkoj 146, Švajcarskoj 105, navodi BBC.

Stručnjaci smatraju da je deo problema što ljudi odbijaju vakcinacije.

Iako je opovrgnuto jedno istraživanje objavljeno 2004. godine o mogućoj vezi izmeću vakcine MMR i autizma, to je zastrašilo neke ljude i poljuljalo im veru u vakcinu.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je zabeležen pad opšte rutinske vakcinacije, uz inače nisku pokrivenost “marginalizovanih društvenih grupa” vakcinacijom, kao i prekide u snabdevanju vakcinom ili neadekvatne sisteme za nadzor bolesti.

Suzana Jakab iz SZO rekla je da svaka nova osoba zaražena malim boginjama u Evropi podseća da nevakcinisana deca ili odrasli, bez obzira gde žive, ostaju pod rizikom da se zaraze i da prenesu zarazu na druge.

“Ovo kratkoročno nazadovanje ne može nas odvratiti od posvećenosti da budemo generacija koja će jednom zauvek osloboditi našu decu te bolesti”, rekla je Jakab.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.