TUŽILAŠTVO TRAŽI DA MUP IDENTIFIKUJE NAPADAČE NA NOVINARE

TUŽILAŠTVO TRAŽI DA MUP IDENTIFIKUJE NAPADAČE NA NOVINARE

Izvor: (S. Čongradin – L. Valtner, Danas / Foto: Twitter @Kihot_ex_of)

Objavio: Magločistač

14.06.2017

Kategorija: U fokusu

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu poslalo je juče tokom dana Ministarstvu unutrašnjih poslova zahtev za prikupljanje obaveštenja o slučaju napada na novinare tokom mitinga Srpske napredne stranke, povodom inauguracije Aleksandra Vučića, 31. maja, na platou ispred Skupštine Srbije i u Pionirskom parku.

Tako je Danasu rekla tužiteljka Aleksandra Đenadić, koja je dva dana nakon incidenta pokrenula postupak protiv N. N. lica po službenoj dužnosti na osnovu izveštavanja medija. Novinarka Danasa Lidija Valtner tada je dala izjavu tužiteljki Đenadić i priložila dokaze (fotografije) o napadima koje je doživela tokom izveštavanja sa mitinga SNS.

Tužiteljka Đenadić je juče za naš list izjavila da se od MUP traži identifikacija lica sa fotografija koje su dostavljene kao dokazni materijal za napad na našu novinarku, ali i na ostale novinare koji su tog dana doživeli neki vid nasilja od strane obezbeđenja mitinga SNS. Od Ministarstva unutrašnjih poslova se traži obaveštenje kako bi Tužilaštvo nastavilo postupak.

Na pitanje zbog čega je bilo neophodno da prođe 12 dana od dana kada je naša novinarka Lidija Valtner dala izjavu i dostavila dokaze, pa do slanja zahteva MUP, tužiteljka Đenadić nam je odgovorila da je reč o ujedinjenom postupku svih napada na novinare koji su se dogodili 31. maja na mitingu Srpske napredne stranke, odnosno da je bilo potrebno određeno vreme da svi novinari daju izjave Tužilaštvu i dostave dokazni materijal.

Međutim, iz MUP-a juče, do zaključenja ovog izdanja Danasa, nismo dobili potvrdu da je iz tužilaštva stigao predmet u vezi s napadom na novinare koji su sprečeni da rade svoj novinarski posao. Iz MUP-a nismo dobili ni odgovore na pitanja da li je i kada će, i da li je možda već preduzela radnje kako bi otkrila ko je napadao novinare, da li će policija i da li je već počela da postupa po krivičnoj prijavi koju je policiji podneo Marko Radosavljević, jedan od napadnutih mladića, inače učesnik “Protesta protiv diktature”, kao ni odgovor na pitanje da li je policija pokrenula postupke protiv policajaca koji su bili prisutni i nisu adekvatno reagovali kada su novinari napadani.

Na fotografijama koje je Danas objavio u jučerašnjem broju gde se vidi nedvosmisleno nasilje pripadnika SNS obezbeđenja nad novinarima i građanima, vidi se i jedan od policajaca u civilu, za kojeg novinari Danasa, koji su 31. maja po zadatku bili ispred Skupštine kako bi izveštavali o mitingu podrške novom predsedniku, pouzdano znaju da je policajac u civilu. Kako je Danas već pisao, taj policajac je sa kolegom ranije tog dana legitimisao i pretresao ranac Marku Dmitroviću, članu “Protesta protiv diktature”. On se Dmitroviću legitimisao i zamolio ga da mu da ličnu kartu i pogleda u ranac. Nakon toga policajac je rekao Dmitroviću da se udalji sa platoa ispred Skupštine. Na pitanje novinara Danasa zašto se to radi, odgovoreno nam je da policija ne može da dozvoli da neko iz bilo kog razloga bude napadnut ili doživi neku neprijatnost i da policija ne može da kontroliše baš svakog učesnika mitinga. Kada se dogodio incident, odnosno napad SNS obezbeđenja, taj policajac je bio prisutan, kao i drugi policajci, kako u uniformama tako i u civilu.

Juče nismo uspeli da dobijemo odgovor od predsednika Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darka Glišića da li će ta partija nekako reagovati na slučaj napada na novinare od strane pripadnika obezbeđenja SNS mitinga, povodom inauguracije Aleksandra Vučića. Takođe, nismo dobili odgovor ni od službe za informisanje te stranke. Nije nam odgovorio ni predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, kojem smo uputili pitanje SMS porukom.

Na telefon nam se javio Milovan Drecun, poslanik SNS u Skupštini Srbije koji je rekao da nije upućen u slučaj i da pitamo glasnogovornike SNS. Kada smo ga potpitali da li oseća potrebu da se obavesti, s obzirom na to da je bivši novinar kao i pripadnik stranke čije obezbeđenje je napalo novinare na mitingu SNS, Drecun nas je zamolio da pozovemo službu za informisanje stranke, istakavši da se zalaže da svi novinare mogu neometano da se bave svojim poslom.

Saša Janković objavio fotografiju jednog od napadača kako hoda uz Vučića

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković objavio je na Tviteru juče fotografiju na kojoj se vidi kako jedan od nasilnika koji su napali novinarku Danasa Lidiju Valtner hoda zajedno sa Aleksandrom Vučićem. I Danasu je nekoliko nezvaničnih izvora ustvrdilo da je taj čovek pripadnik obezbeđenja Aleksandra Vučića, dok neki navode da je šef obezbeđenja SNS, ili bar zamenik. Nakon toga Jankovićev Pokret izdao je i saopštenje pod naslovom “Ne davimo novinare”, u kome se ocenjuje da prekjuče objavljene fotografije “nedvosmisleno ukazuju da su SNS i njeni batinaški odredi spremni da se i fizički obračunaju sa svima koji misle drugačije”. “Pokret slobodnih građana poziva sva novinarska udruženja i međunarodne organizacije da stanu u odbranu slobode mišljenja i govora, u odbranu svih vrednosti koje vlast Aleksandra Vučića pokušava da zatre na sve načine, pa i primenom sile”, navodi se u saopštenju.

“Ne da(vi)mo Beograd”: Pogledajte dobro ove osobe koje dave

Ukoliko prepoznajete neke od nasilnika sa ovih fotografija, molimo vas da se javite redakciji Danasa na mejl pismadanas.rs, i na taj način pomognete istrazi. Nasilje nad novinarkom Danasa Lidijom Valtner, Markom Radosavljevićem, učesnikom “Protesta protiv diktature” i foto-reporterom Milutinom Markovićem, u danu inauguracije Aleksandra Vučića 31. maja ispred Skupštine Srbije jasno se vidi na fotografijama do kojih je Danas došao – ovaj poziv postavila je Inicijativa na društvenim mrežama.

U tom pozivu se napominje da je Inicijativa “mnogo puta upozoravala na ljude u civilu koji su zastrašivali i pratili učesnike i na našim protestima, koji su davali naredbe policiji u civilu, umesto da je policija štitila građane od ovih nasilnika”. “Paralelne strukture policije su se prvi put pojavile na protestu Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd” u junu prošle godine, a sada možemo da vidimo koliko se stanje pogoršalo za samo godinu dana, kada se primena fizičke prinude nad građanima i građankama vrši usred dana, pred samom skupštinom, i bez potrebe za fantomkama”, navodi Inicijativa.

Izvor: (S. Čongradin – L. Valtner, Danas / Foto: Twitter @Kihot_ex_of)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.