TUŽBA PROTIV VUČIĆA ZBOG RUŠENJA U SAVAMALI

TUŽBA PROTIV VUČIĆA ZBOG RUŠENJA U SAVAMALI

Izvor: youtube.com

Objavio: Magločistač

10.01.2017

Kategorija: U fokusu

Građanin Dragan Marić podneo je Višem sudu u Beogradu tužbu protiv predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog slučaja Savamala, piše list Danas.

Kako se navodi u tužbi, kako prenosi ovaj list, premijer Vučić je nekoliko puta obmanuo javnost u Srbiji da su u Savamali srušene “tri ilegalne barake”. Ukazuje e i da nisu srušene “tri ilegalne barake”, već legalni zidani objekti od kojih je jedan vlasništvo firme Iskra d.o.o. Beograd, Hercegovačka 4-6, površine 1.057 m2.

“Sravnili su sa zemljom i u pepeo pretvorili jednu od najvećih civilizacijskih tekovina i svetinja: legalnu privatnu imovinu svojih građana”, ističe Marić u tužbi i napominje da je krivična prijava firme Iskra d.o.o., podneta 25. aprila 2016. Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, dokaz da tri ilegalne barake predstavljaju laž predsednika vlade, “jer iz iste proističe da objekti te firme nisu ilegalne barake, već zidani i legalni objekti, ukupne površine 1.057 m2”.

Marić traži da mu se zbog premijerovih neistina isplati iznos od 20 miliona dinara na ime naknade nematerijalne štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova i povrede dostojanstva. On ističe i da se ovaj koncept tužbe prvi put događa u istoriji srpskog pravosuđa.

“Predsednik Vlade laž upućenu narodu nije izvršio kao političar, već kao izabrani predstavnik naroda, kome su Ustav i zakoni Republike Srbije poverili da bude nosilac javnog ovlašćenja i da bude predsednik Vlade Republike Srbije. Predsednik Vlade Republike Srbije, sa položenom zakletvom pred poslanicima Narodne skupštine, kao izabrani predstavnik naroda, nema pravo da laže narod, i mene kao tužioca, javno rekavši da su u Savamali srušene tri ilegalne barake. Predsednik Vlade prekršio je Ustav i zakone Republike Srbije i pogazio datu zakletvu kao izabrani predstavnik naroda. Dužan je da govori istinu, i samo istinu”, navodi se u tužbi.

Dodaje se i da je predsednik Vlade izvršio direktan pritisak na organe sudske i izvršne vlasti, posebno tužilaštva, policije i grada Beograda, sa otvorenim pozivom da ne poštuju osnovne postulate vladavine prava, u cilju zaštite svih onih koji su u izbornoj noći srušili pravni poredak Srbije i izvršili tihi državni puč. Marić ocenjuje i da je Vučić urušio ugled naroda i državu Srbiju u svetu.

“Dokaz je osuda Evropske unije i brojnih stranih zvaničnika ovog razbojničkog čina. Predsednik vlade teško je zloupotrebio od naroda povereno mu ovlašćenje i slučaj Savamala iskoristio za pokušaj političke odbrane neodbranjivog, veličao političke vrednosti stranke kojoj pripada, u već započetoj izbornoj kampanji i, što je najgore, stavio se u otvorenu zaštitu pučista i razbojnika”, piše Marić u tužbi.

Ističe se i da je Vučić izvrgao javnom ruglu sve zagovornike vladavine prava, nazvavši ih, na najpogrdniji i najuvredljiviji način, stranim plaćenicima.

“Predsednik vlade izazvao je strah, bespomoćnost, nespokojnost i nesigurnost kod građana Republike Srbije, a što je već dovelo do masovnih protesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim gradovima”, dodaje se u tužbi, uz koju su priloženi i dokazi o izjavama Vučića koje su zabeležili mediji.

Dragan Marić poručuje i da je ovo samo jedna od niza tužbi, koje će “protiv izabranih koji lažu” podneti u narednom periodu.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.