TUŽBA PROTIV SRBIJE U STRAZBURU ZBOG OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE ZA “SIMINE ČETNIKE”

TUŽBA PROTIV SRBIJE U STRAZBURU ZBOG OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE ZA “SIMINE ČETNIKE”

Objavio: Magločistač

05.07.2018

Kategorija: U fokusu

Nacionalni savet romske nacionalne manjine i Romski centar za strategiju, razvoj i demokratiju najavili su danas da će tužiti državu Srbiju Međunarodnom sudu u Strazburu zbog presude za grupu “Simini četnici” koja je oslobođena optužbi za silovanje i ubistva 21 Roma.

Grupa je za počinjene zločine 1992. godine u selu Skočić, kod Zvornika, oslobođena prvo 2015. godine presudom Višeg suda, a pre dva dana i odlukom Apelacionog suda u Beogradu.

Kako je naveo Romski centar, tužiće Republiku Srbiju jer “toleriše težak ratni zločin koji su izvršili državljani Srbije pod uniformom i oružjem koje su im dali tadašnja JNA, Vojska Republike Srpske i MUP Srbije”.

U saopštenju koje je upućeno predsedniku, premijerki, Ministarstvu pravde, OEBS-u i drugim međunarodnim organizacijama, ocenjuje se da je oslobađajuća presuda skandlozna i da su njom poniženi svi Romi, a posebno oni koji su preživeli masakr i došli da svedoče.

Dodaje se da posebno jedan deo presude obrazloženja Apelacionog suda vređa inteligenciju svakog normalnog čoveka i pokazuje stepen nepoštovanja romskih žrtava.

“Zaključak Apelacionog suda u Beogradu je da nisu sve Rome iz Skočića mogli da ubiju svi koji su za to optuženi. Neko je morao da vozi taj kamion, neko je skidao ljude sa kamiona i transportovao do jame, neko je silovao oštećene pre streljanja, neko je streljao, a neko čuvao stražu”, ukazali su iz Romskog centra i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Dodali su da će takva presuda značajno uticati na promenu romske politike prema državi, da će doprineti povećanju tenzija i jaza između Srba i Roma “posebno ako se ima u vidu da su žrtve islamske veroispovesti”.

Po optužnici, grupa je upala u selo 12. jula, raznela džamiju, ušla u romsku mahalu, zapalila kuće i silovala žene. Potom su preostale Rome odvezli do jame na mestu zvanom Hamzići u blizini sela Šetići, gde su ih ubijali i bacali u jamu, u koju su na kraju bacili bombu.  Tom prilikom ubili su 27 civila Roma.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.