TUSK: EVROPA MORA DA ZNA KO, GDE, KADA I ZAŠTO ULAZI U NJU

TUSK: EVROPA MORA DA ZNA KO, GDE, KADA I ZAŠTO ULAZI U NJU

Foto: Tatjana Ljubić (arhiva)

Objavio: Magločistač

22.04.2016

Kategorija: U fokusu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sporazum sa Turskom o zaustavljanju migracijskog talasa ocenio je kao i kontroverzan i skup ali je naglasio da se zajedno sa saradnjom na Balkanu pokazao kao rešenje koje daje plodove i to potkrepio konkretnim brojevima, da dok je u januaru balkanskom trasom prešlo 70.000 migranata u martu je to bilo 30.000 a u aprilu svega 3.000.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je za poljsku Gazetu viborču da je prioritet u izbegličkoj krizi za Evropsku uniju zaštita granica i zadržavanje migracijskog talasa a takođe nastavak strategija koje su efikasne, kao što je pomoć Balkanu uključenom u migracijsku strategiju EU.

“EU i zemlje članice moraju da povrate moć da odlučuju o tome ko, gde i kada prelazi naše granice. Paradoksalno, samo takav pristup omogućuje racionalnu politiku azila i stvarnu pomoć izbeglicama. I samo takav pristup sprečiće ubuduće tragedije na moru. Onakve kakva se desila prošle sedmice”, napisao je Tusk u autorskom komentaru koji danas objavljuje poljski list Gazeta viborča.

Predsednik Evropskog saveta i bivši poljski premijer glavni problem u savladavanju migracijske krize vidi u pristupu da je izbeglički talas suviše veliki da ga Evropa zaustavi zbog čega su zemlje EU digle ruke od zaštite granica a time među stanovnicima Evrope izazvale osećanje nemoći, straha, nesigurnosti i stvorili plodno tlo za jačanje ekstremista širom kontinenta.

“Ključni uslov za zaustavljanje tog opasnog trenda bila je izmena paradigme. Pre nekoliko meseci predložio sam da zajedno prihvatimo suprotno: migracijski talas je suviše veliki da ga ne zaustavimo”, konstatovao je Tusk.

Po njegovoj oceni, Evropa mora kao svoj prioritet da postavi zaštitu granica i zaustavljanje migracijskog talasa a jedna od ključnih strategija koje su se pokazale kao efikasne bilo je zaustavljanje migracijskog talasa na Balkanu i trajno uključivanje zapadnog Balkana u saradnju u okviru Evropske migracijske strategije.

“U narednim mesecima moramo i dalje da pružamo podršku rešenjima koja su razrađena na Balkanu koja donose realne efekte. Saradnja sa balkanskim zemljama, recimo Makedonijom, nije uvek jednostavna ali moramo konačno da shvatimo da za ovu krizu nema jednostavnih recepata”, napisao je predsednik Tusk.

Donald Tusk sporazum sa Turskom o zaustavljanju migracijskog talasa ocenio je kao i kontroverzan i skup ali je naglasio da se zajedno sa saradnjom na Balkanu pokazao kao rešenje koje daje plodove i to potkrepio konkretnim brojevima, da dok je u januaru balkanskom trasom prešlo 70.000 migranata u martu je to bilo 30.000 a u aprilu svega 3.000.

“Glavni teret, međutim, moramo da nosimo mi sami. Ne možemo nijednoj trećoj zemlji da predamo ključeve naše teritorije. Ni Turskoj, ni zemljama Severne Afrike. Naša nemoć provocirala bi pokušaje ucenjivanja Evrope i iznuđivanje širokih ustupaka. Suviše često samo čuo od naših suseda da Evropa mora da popusti jer će je u suprotnom poplaviti migracijski talas”, poručio je Tusk.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.