TRIBINA “I RADNIKE UBIJAJU, ZAR NE?”: RADNIK U SRBIJI JE NEUK I “TROVAN MEDIJIMA”

TRIBINA “I RADNIKE UBIJAJU, ZAR NE?”: RADNIK U SRBIJI JE NEUK I “TROVAN MEDIJIMA”

Objavio: Magločistač

31.07.2018

Kategorija: U fokusu

Osnivač Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) Đokica Jovanović ocenio je da su u Srbiji radnici “prezrivo odbačeni”, a o tome intelektualci, osim vrlo retkih, ćute, jer imaju komfor i privilegije koje im obezbeđuje država.

“Intelektualci se neće boriti za radnike, za svoja prava radnici moraju da se sami izbore”, rekao je Jovanović na tribini “I radnike ubijaju, zar ne?” u Nišu.

On je kazao da u situaciji u kojoj se radnici sada nalaze mora da se stvori dugoročna strategija koja će se zasnivati na učenju i istakao da je radnik u Srbiji neuk i “trovan medijima”.

“Potrebno je da se ono malo intelektualaca koji su spremni da se bore za prava radnika uključe u obrazovanje radnika.

Samo obrazovan radnik moći će da se ujedini sa drugim radnicima i ostvari svoja prava. Bez znanja nema borbe”, istakao je Jovanović.

On je rekao da Srbiji po pitanju prava radnika mogu da budu uzor skandinavske zemlje. Kako je istakao Jovanović, u norveškom parlamentu se donose zakoni iz radnog prava tek kada se o njima slože poslodavci i upošljenici.

“Političari ne mogu ništa da odlučuju, a ponajmanje da donose zakone dok ne dobiju papir koji su potpisali poslodavci i predstavnici radnika, ali ne korumpirani sindikati kakve mi sada imamo. Zakoni su pri tom veoma strogi i za radnike i za poslodavce”, izjavio je Jovanović i dodao da je po pitanju prava radnika slična situacija i u Švedskoj.

Bez znanja, nema borbe

Branislav Markuš iz Socijalnog foruma Zrenjanin rekao je da su nedostatak solidarnosti, povezanosti i komunikacije glavni uzroci toga što smo mi “zaspali u socijalizmu kao radnici, a probudili se u kapitalizmu kao najamni radnici i prekarijat”.

Prema njegovim rečima, naše vlade koje žive od našeg rada i od stranih investicija trude se da proizvedu što jeftiniju radnu snagu, a to čine popunjavanjem “biroa” nezaposlenima.

Investitore, dodao je on, ovde ništa drugo ne interesuje osim jeftine radne snage, stanje neće bitno da se promeni ni ukoliko uđemo u Evropsku uniju, zato što EU ima centar, obodne zemlje i periferiju.

“Radnik u Nemačkoj prima određenu svotu para za svoj rad, već u Češkoj to je za trećinu ili dve trećine manje, a u Rumuniji i Bugarskoj to je polovina onoga što zarađuje radnik u Češkoj. Mi ćemo uvek biti periferija i pitanje je da li ćemo ikada za svoj rad imati naknadu koju zaslužujemo”, naveo je Markuš.

Kako je kazao, alternativa sadašnjoj situaciji mora biti socijalni pokret koji neće činiti samo levičari, već svi oni koji misle da vredi da participiraju u sredini u kojoj žive i da o njima ne treba da odlučuju neki drugi već da to sami čine.

Agencije za ljudske resurse “neviđeno zlo”

Milosav Jukić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara istakao je da radnici u Srbiji sve teže dolaze do onog što zarade i upozorio na formiranje agencija za iznajmljivanje ljudskih resursa, što je, kako je rekao, “neviđeno zlo”.

“Između radnika i poslodavca ubacuje se novi privatnik, pa umesto da platu primi onaj koji je radio, uzima je agencija. Deo para agencija zadržava za sebe, a ostatak prosleđuje radniku, što je čista eksploatacija”, rekao je Jukić.

On je kazao da ne vidi izlaz iz ovakvog pložaja radnika bez masovnog iskazivanja nezadovoljstva.

Udruženi pokret slobodnih stanara tribinu na kojoj se govorilo o položaju radnika u Srbiji i Nišu organizovao je pod nazivom “I radnike ubijaju, zar ne?”, inspirisan filmom Sidnija Polaka “I konje ubijaju, zar ne”, sa namerom da aludiraju na “ubistvo iz milosrđa”.

 

 

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

2 Komentara na
“TRIBINA “I RADNIKE UBIJAJU, ZAR NE?”: RADNIK U SRBIJI JE NEUK I “TROVAN MEDIJIMA””

anonimni zar Vama ne treba komentar ??? says:

Koliko Sindikat brine danas o radnicim sasvim jasno i nazalost sramno pokazuje eksploatacija zavodjeni radnika u zemlji najvece slobode — tako nas najbolji svetski branioc radnika slavni Staljin ucio da nigde nema takva sloboda kao u Njegovoj tiraniji tamo su slobodno likvidirali i najmanju samostalnost ili misli ugnjeteni masa slobodno su likvidirali ili otisli na prevaspitanje u Sibir kao kod Cara na Goli otok. Danas u toj skobodnoj drzavi izvedeni radnici da grade njihovu slobodu dobili mizernu platu , pomiju za hranu , ako su smeli prigovarati videli svog boga , neki barem, i to moze citati zauvek i vecito ostali tamo zaliveni betonom, da se zna sta je radnicka sloboda. U ovom pogledu sta je dosada uradili borci za radnicku klasu takozvani Sindikat — ja neznam ako Vi znate napisite, sta je uradila nasa anbasada — napisite STA je uradila Srbija ja neznam ako znate napisite. U ovoj drzavi postoji samo jedna zrtva Oliver Ivanovic za cije stradanje smo zainteresovani, zar oni nesrecni radnici nisu imali svoju porodicu, roditelje, decu, suprugu koji cekaju njih kuci zar te zrtve netreba posteno sahraniti ? traziti ostetu za porodicu koji su ostali bez njih, Posrednike za izvoz radnika ne bi trebalo ispitivati i mozda cak i osuditi. Ne nikako o tome ni reci jer su ONI nasa najbolja braca pomaze nas recima daju nama migove i ostalu opremu za ubijanje — da bi mi crkli za njihove interese takve su Vasa najbolja braca. Protiv koga su nama potrebna ratna oprema mi nemamo neprijatelje u blizini — imamo samo onda ako ih stvorimo sa raznim provokacijama preko medija. Secate li se jos na clanke ” ciri-pipi-semenki ” i oni sa semenkama stvorili drzavu a mi sta smo stvorili sa takvim odnosom, danas tako nesto dogadja sa jednom drugom narodom i zahtevamo da oni nas cene. Iz iznetog se vidi kako mi brinemo o nasim radnicima, takav sindikat meni ne treba a dali treba da takvu brigu o svojim drzavljanima vodi nasa drzava i mi na veliko osudimo zapadne sile opet preko korumpirani medija a taj zapad Krajevini obezbedio Neke delove od tudji teritorija — onda su bili nasi najbolji pomagaci i pitanje zasto danas pretvoreni u neprijatelje onako ispod jorgana, i Oni koji likvidiraju radnike i dalje najbolji nasi teoretski pomagaci i to nikad javno njima niko ne prebaci, samo verglamo ono na sta su nas davaj-komunisti naucili da bi i nadalje neograniceno iskoricavali radnicku klasu i svakog zivog ispod njih, Zato je jako potrebno nova snaga za branioce izrabljene zaposlene.

anonimni zar Vama ne treba komentar ??? says:

U socijalizmu sindikati su formirani pod blagoslovom Partijskog komiteta gde su vladalii davaj komunisti, njhov zadatak je bio da uvek i pod svakim uslovima potvrdjuju ispravnost stavove Velikog Cara i njegovih pulena — oni su bili eksperti za sve za politiku, za privredu, za zavodjenje — citajte ogluplkenje naroda i trebali uvek podrzavati i najgluplju ideju neuki pulena , ako je Car nesto neodredjeno naceo ” Splitski govor” puleni odma doradili i dopunili govoreci da On tako to mislio samo zbog sveta malo blazije rekao. Tako sindikatu ostao da nabavi zimnicu: krompir,pasulj, supe u kesama osjecki cebad, i naplati od radnike na rate, umesto toga da izbori postenu platu za zaposlene i da radnici i svi zaposleni kupe sve kad njima nesto zatreba a to ne, vec smo onda nauceni na sitnu platu, ali ipak nasprem danasnjice bilismo u glavi bogati jer smo sebe uporedili sa bednicima okolnih oslobodjeni drzava.( svaki okupator oslobadja u ovome kraju ) Falili smo sa pasusima da mozemo ici u citav svet i na velko na trosak sindikata slavili 8 mart i napili do bezsvesti. Sta je danas novine su prepune sa raznim ni najmanje vaznim glupostima, i neke druge medije, davaj komunisti — koji to naravno nisu tako sebe kotiraju — jos su gori fale sa njihovim bogatstvom uvelicavamo starlete, one su najvaznije osobe, politicari nemaju hrabrosti da pokazuju svoje supruge jer su one biznismeni ili sklonjeni zbog novi zamena, radnici i narod sve to guta i ne misli o svojem zivotu ko misli vec dolazi godisnje jednom da poseti groblje predaka i onda oni pametni pocinju njih vredjati i iskoriscavati i mnogi rese da zaubek kazu Zbogom umeto dovidjenja. Ako hocemo nesto treba vec danas jer sutra bude kasno oformiti zastitnike radnicki prava — jer sindikati izgubili ugled, umesto oglupljujuci medija oformiti jednu samostalnu istinsku mediju za celu nasu Srbiju i u svakom pogledu podici svest i kulturni nivo narodni masa, zaboraviti potomke davaj komunista ispraviti njihovi zlo dela i oprostiti se od ” zdravo ” jer svaki zasluzuje kulturan pozdrav i naj obicniji radnik nase sredine.i onda boriti za radnicku plate za njihov ugled a danasnje mega pametne super bogate oporezovati kako se to radi u drzavama gde vlada pravo i pravni sistem— naravno ispitivati poreklo njihovi bogatstva kao i suprugine, deci, i svalerkama. Ako se time kasnimo nece biti u drzavi niko koga ce to interesovati, zivice svi preko granice,— a ovde drugi novi narodi !

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.