Tri četvrtine građana Srbije internet koristi za čitanje vesti

Tri četvrtine građana Srbije internet koristi za čitanje vesti

Izvor: Eurostat

26.08.2021

Kategorija: U fokusu

Građani Srbije su tokom 2020. godine internet najviše koristili za čitanje vesti, a najmanje za onlajn igrice, pokazuju rezultati istraživanja koje je 26. avgusta objavila evropska agencija za statistiku Eurostat.

Među ispitanicima starosti od 16 do 74 godine koji su koristili internet tokom tri meseca pre istraživanja, 74% je čitalo onlajn vesti i časopise, 70% je gledalo televiziju i video sadržaje preko striming servisa, 44% je slušalo muziku a 21% je igralo ili skidalo igrice.

Iako mladi u proseku više koriste internet u kulturne svrhe, procenat onih koji onlajn čitaju vesti i časopise u Srbiji je za 20% veći među starijom populacijom.

Istraživanje je pokazalo i da žene u Srbiji češće posećuju informativne portale od muškaraca.

U Evropskoj uniji je takođe najveći procenat stanovnika koristilo internet za čitanje vesti i onlajn časopisa (75%) i za gledanje televizije i video sadržaja preko striming servisa (74%).

Manje je onih koji su onlajn slušali muziku (61%) ili igrali igrice (34%).

Čitanje vesti i časopisa bila je najčešća kulturna aktivnost na internetu u 15 članica EU. U Finskoj, Hrvatskoj, Češkoj i Estoniji internet je u te svrhe koristilo najmanje 90% korisnika interneta.

Taj procenat je najmanji u Rumuniji (48%) i Bugarskoj (58%).

U Holandiji i na Kipru je najveći procenat korisnika interneta koji su gledali onlajn televizijske i video sadržaje (95%), a posle njih su Finci i Maltežani (93%).

Internet u te svrhe najmanje su koristili Rumuni (37%) i Bugari (44%).

Onlajn igrice takođe su najpopularnije u Holandiji, gde je 56% ispitanika preko interneta igralo ili skidalo igrice. Na drugom mestu su Malta i Danska (47%), dok je taj procenat u Bugarskoj i Poljskoj ispod 20%.

U Finskoj i Danskoj je najveći procenat korisnika interneta koji su slušali muziku onlajn ili je skidali preko interneta (77%), a najmanji je u Rumuniji (44%).

Istraživanje je pokazalo da internet u kulturne svrhe više koriste visoko obrazovani, posebno za čitanje vesti, oni sa većim primanjima, kao i stanovnici gradova.

U većini zemalja obuhvaćenih istraživanjem internet u kulturne svrhe više koriste muškarci nego žene.

Pristup internetu je 2020. godine imalo 91% domaćinstava u EU, 10% više nego 2015. Najveća pokrivenost je u Holandiji (97%), a najmanja u Bugarskoj (79%).

U Srbiji je procenat domaćinstava sa pristupom internetu za pet godina povećan sa 64% na 81%.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.