Transparentnost Srbija sprovela monitoring transparentnosti izborne kampanje

Transparentnost Srbija sprovela monitoring transparentnosti izborne kampanje

Objavio: Magločistač

16.06.2020

Kategorija: U fokusu

Transparentnost Srbija sprovela je monitoring transparentnosti izborne kampanje, najviša moguća ocena je pet, a najvišu prosečnu ocenu u izbornom procesu u Srbiji dobila je koalicija okupljena oko Pokreta obnove kraljevine Srbije – 2,5.

Transparentnost se meri u šest oblasti – planirani rashodi kampanje, prisustvo na internetu i planirani troškovi prisustva na internetu, uplate i isplate na posebnom računu za finansiranje kampanje, struktura prihoda, spisak predizbornih događaja i izborni timovi, volonteri i angažovane marketinške agencije.

Prema istraživanju, Ujedinjena demokratska Srbija i lista Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije imaju prosečnu ocenu 1,8, dok Savez vojvođanskih Mađara, Metla 2020, Pokret slobodnih građana, Suverenisti, Jedan od pet miliona, Koalicija za mir i Levijatan imaju ocenu 1,5.

Lista “Aleksandar Vučić za našu decu”, Srpska radikalna stranka i lista “Nek’ maske padnu” ocenjene su prosečnom ocenom 1,3, a liste Aleksandra Šapića i Milana Stamatovića sa 1,2.

Preostalih pet lista ima ocenu jedan.

Predstavnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić ukazao je da liste, koje imaju prosečnu ocenu iznad jedan uglavnom samo objavljuju najave svojih aktivnosti.

Kada je reč o listi “Aleksandar Vučić za našu decu”, podaci nisu pronađeni u oblastima planiranje rashoda kampanje, transparentni računi, ovlašćeno lice, izborni timovi i volonteri u kampanji, kao ni u delu prisustvo na internetu i planirani troškovi prisustva na internetu, osim izjave da će se u kampanji koristiti društvene mreže i te oblasti su ocenjene sa jedan.

Lista “Aleksandar Vučić za našu decu” dobila je ocenu tri u oblasti Spisak predizbornih aktivnosti. Ta lista objavila je u stranačkom glasilu informacije o brojnim aktivnostima funkcionera i volontera lokalnih odbora, a najavljeno je da zbog korona virusa neće raditi kampanju od vrata do vrata.

Minić je rekao da na sajtu Srpske napredne stranke nisu pronašli spisak donacija za kampanju, ali ni poziv za doniranje.

Kada je reč o listi SPS-JS, ta koalicija ocenjena je jedinicom u oblastima planiranje rashoda kampanje, prisustvo na internetu i planirani troškovi, transparentni računi i ovlašćeno lice, izborni tim i volonteri u kampanji.

Ta koalicija je ocenjena trojkom u oblasti struktura planiranih prihoda jer se na sajtu redovno objavljuju i ažuriraju prilozi za redovan rad, kao i za izbornu kampanju.

Ocenom četiri ocenjena je oblast spisak predizbornih aktivnosti, jer i SPS i JS objavljuju najave i izveštaje sa predizbornih događaja na naslovnoj strani sajta i na društvenim mrežama.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić ukazao je na video-konferenciji da u Srbiji zakonodavac nije postavio pred učesnike kampanja neke stroge zahteve kada je reč o transparentnosti dok izborna kampanja traje.

On je ukazao da se detaljan izveštaj troškova kampanje predaje Agenciji za borbu protiv korupcije 30 dana nakon okončanja izbornog procesa.

 

 

Izvor: FoNet

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.