TS: IZMENE ZAKONA SUŽAVAJU OBIM PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA

TS: IZMENE ZAKONA SUŽAVAJU OBIM PRAVA NA PRISTUP INFORMACIJAMA

Objavio: Magločistač

17.04.2018

Kategorija: U fokusu

Zabrinjavajuće je što Nacrt izmena i dopuna Zakona  o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sadrži i neka rešenja koja će suziti obim prava na pristup informacijama i usporiti ostvarivanje tog prava, izjavio je agenciji Beta Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

“Najveći problem, sa stanovišta istraživačkog novinarstva i borbe protiv korupcije, predstavlja potpuno izuzimanje društava kapitala ‘koja posluju na tržištu u skladu sa propisima o privrednim društvima’,  što se odnosi na preduzeća u državnom vlasništvu, kao što su Elektromreže Srbije, Telekom Srbije, Koridori Srbije, DIPOS i Železnice Srbije”, rekao je Minić.

Minić je ocenio da takvim rešenjem, odnosno potpunim izuzimanjem javnosti neće, na primer, biti dostupni  ugovori o sponzorstvima ili donacijama koje ta preduzeća zaključuju sa udruženjima ili medijima.

“Kako je pokazalo nedavno istraživanje TS, ali i ranija analiza Saveta za borbu protiv korupcije, to može biti kanal za ostvarivanje političkog uticaja na medije i njihovu uređivačku politiku”, ocenio je on.

Minić smatra da je, ukoliko je problem bio u zaštiti interesa tih preduzeća od konkurencije, trebalo samo primeniti mehanizme za zaštitu tih interesa u postojećem zakonu. “Bilo je samo potrebno da ti interesi budu valjano obrazloženi i da budu zasnovani na pravnim osnovama koje je zakonodavac prepoznao”.

Pristup informacijama od javnog značaja bi, prema njegovim rečima, bio značajno usporen i primena zakona gotovo obesmišljena ukoliko bi se usvojila odredba po kojoj bi organ vlasti, a ne samo tražilac informacije i javni tužilac u izuzetnim slučajevima, mogao da povede upravni spor protiv poverenikovog rešenja.

“Treba pomenuti i da Nacrt isključuje iz primene političke stranke i verske zajednice, uz loše obrazloženje. Naime, ‘kontrola finansiranja po drugom zakonu’ navodi se kao razlog da ne budu obuhvaćeni obavezama iz ovog zakona. Ne samo da u slučaju verskih zajednica ne postoji taj drugi zakon, već postoje i drugi legitimni interesi zbog kojih bi neko mogao imati pravo pristupa njihovim podacima, a ne samo kontrola finansiranja”, kazao je Minić.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.