Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Aleksandra Vučića u izbornoj kampanji

Transparentnost Srbija: Apsolutna dominacija Aleksandra Vučića u izbornoj kampanji

Objavio: Magločistač

26.06.2020

Kategorija: U fokusu

Lista Srpske napredne stranke “Za našu decu Aleksandar Vučić” potrošila je nešto više od 2,4 miliona evra za oglašavanje na televizijama, što je 59 odsto od ukupnih troškova svih izbornih lista za ovakav vid političkog marketinga, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje finansiranja izborne kampanje koje je sprovela Transparentnost Srbija (TS).

Programski direktor TS Nemanja Nenadić istakao je na video-konferenciji za novinare da je reč o procenama TS za troškove televizijskog oglašavanja i ukazao da je tokom ove kampanje ukupno potrošeno nešto više od četiri miliona evra, kao i da više od polovine vrednosti TV oglasa čine oni koji su emitovani na dve televizije Pink i RTS.

“Troškovi TV oglašavanja su mnogo manji u odnosu na izbore koji su održani 2014. i 2016. godine. Iako je intenzitet TV kampanje bio sličan, plaćeni oglasi su sada emitovani svega tri nedelje. SNS je ove godine, prema tim procenama, potrošila 2,4 miliona evra, dok je 2016. potrošila 4,2 miliona evra, a 2014. godine četiri miliona evra”, naveo je Nenadić.

Ta stranka će, na osnovu ostvarenog izbornog uspeha, dobiti iz republičkog budžeta oko 3,8 miliona evra, SPS JS oko 650.000, dok lista SPAS može da računa na 240.000 evra.

Nenadić je rekao da je TS pratila i druge aspekte finansiranja izborne kampanje i da je primećeno da je ove godine pojačano korišćenje društvenih mreža i oglašavanje na internetu, dok su masovna organizovana okupljanja, koja su ranije činila blizu 10 odsto troškova kampanje, gotovo sasvim izostala.

Kada je reč o praćenju “funkcionerske kampanje”, analiza TS je pokazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno dominirao izbornom kampanjom iako nije imao najviše promotivnih događaja.

Izveštaji sa 16 promotivnih aktivnosti na kojima se pojavio dobili su ogroman prostor u medijima, a na tim događajima govorio je o nizu drugih tema i aktuelnosti, što mu je dalo dodatni prostor. Uz to je redovno gostovao u TV emisijama, organizovao “obraćanja naciji”, a sve to je bio samo okvir za dominantno prisustvo liste Srpske napredne stranke “Aleksandar Vučić za našu decu”, uz plaćeno oglašavanje.

“Vučić je zasenio ne samo ostale aktere iz Srpske napredne stranke i drugih partija sa liste koja je nosila njegovo ime, nego i sve druge učesnike izbora”, izjavio je saradnik TS Zlatko Minić. Navodeći da je TS posmatrala 26 funkcionera tokom 54 dana kampanje i izborne tišine iz dva dela pre i posle vanrednog stanja odnosno prekida izbornih radnji, Minić je saopštio da je 13 članova Vlade imalo 229 promotivnih aktivnosti tokom izborne kampanje, što je 90 odsto više nego u istom periodu u neizbornoj 2019. godini.

Od republičkih funkcionera najviše promotivnih aktivnosti imali su Aleksandar Vulin (36), Ana Brnabić (34), Mladen Šarčević (28), Zoran Đorđević (27) i Zorana Mihajlović (24). Među lokalnim funkcionerima, a i u apsolutnoj kategoriji, tradicionalno je prvo mesto pripalo Goranu Vesiću, sa 46 promotivnih aktivnosti.

“Analiza naslovnih strana 11 dnevnih novina, u periodu od 4. marta do 21. juna, takođe je pokazala dominaciju Vučića. On se za 99 dana 337 puta pojavio na naslovnim stranicama, od toga 286 u pozitivnom kontekstu, 21 u neutralnom i 30 u negativnom. U pozitivnom kontekstu, glavna tema je bio 121 put”, naveo je Minić.

Dragan Đilas pojavio se 102 puta, od toga 90 puta u negativnom kontekstu, pokazala je analiza.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.