TRANSPARENTNOST: BORBA PROTIV KORUPCIJE VAŽNIJA EU NEGO SAMOJ SRBIJI

TRANSPARENTNOST: BORBA PROTIV KORUPCIJE VAŽNIJA EU NEGO SAMOJ SRBIJI

Objavio: Magločistač

21.05.2018

Kategorija: U fokusu

Organizacija Transparentnost Srbija ocenila je danas da su ohrabrujući zaključci i prioriteti Samita čelnika zemlja EU u Sofiji i da je primetno da su šefovi država ili vlada zemalja članica EU dali mnogo veći značaj borbi protiv korupcije, nego što je to učinjeno u Srbiji u poslednja dva premijerska ekspozea.

“Drugim rečima, ispada da je borba protiv korupcije važnija onim državama koje Srbiju treba da prime u svoj klub, nego našoj državi koja želi da u taj klub uđe”, navodi se u komentaru Transparetnosti.

Ta organizacija je ukazala da se u Deklaraciji u kojoj EU potvrđuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana među 14 programskih tačaka u dve navodi korupcija.

U jednoj se pozdravlja posvećenost partnera sa Zapadnog Balkana preimućstvu demokratije i vladavine prava, naročito u pogledu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dobrog upravljanja, kao i poštovanja ljudskih prava i prava pripadnika manjina, ali da se ta rečenica može tumačiti i ironično ako se ima u vidu stanje na terenu, dodaje se.

“Naime, o posvećenosti borbi protiv korupcije ne može biti govora u punom smislu tih reči kada se uzme u obzir stepen neispunjenja strateških akata i zakona. Pre će biti da je u pitanju pogrešno odabrana reč za prevod engleskog ‘commitment’, što bi ovde bilo ‘preuzeta obaveza’”, dodaje se.

Transparetnost je, takođe, podsetila da se u deklaraciji ukazuje da delotvorno sprovođenje reformi zemalja Zapadnog Balkana, počiva na temeljima vladavine prava i borbe protiv korupcije i da se naglašava da civilno društvo i nezavisni mediji “imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije”.

“Upravo ovaj aspekt je u Srbiji trenutno izrazito zanemaren. Državni organi uglavnom ignorišu ili čak kritički dočekuju nalaze i preporuke organizacija civilnog društva u vezi sa borbom protiv korupcije, kao i medijske napise u kojima se ukazuje na korupciju”, smatra ta organizacija.

U komentaru se dodaje da se od zemalja regiona traži da pojačaju podršku reformi pravosuđa i naporima za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući izgradnju za sprečavanje korupcije i da se predviđa proširenje savetodavnih misija za vladavinu prava, uz veću podršku država članica i EU.

“Kako se može videti, veliki deo ovih prioriteta obavezuje samu EU da učini više na praćenju napretka u borbi protiv korupcije. Ovakvo samoobavezivanje je potpuno u skladu sa dosadašnjim nedovoljnim rezultatima, pogotovo u vezi sa gonjenjem i kažnjavanjem korupcije na visokom nivou. U vezi sa tim ističemo da je pitanje malog broja sudskih predmeta i osuda najopasnijih vidova korupcije problem koji bi se mogao pripisati pravosuđu. To je, međutim, samo u manjoj meri tačno. U stvari je osnovni problem to što najmarkantniji slučajevi sumnje na korupciju koja bi mogla uključivati nosioce vlasti nikada i ne dođu do suda, usled autocenzure u organima gonjenja”, ocenjuje Transparentnost u komentaru.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.