Termoelektrane u Srbiji emitovale više sumpor-dioksida nego cela EU

Termoelektrane u Srbiji emitovale više sumpor-dioksida nego cela EU

Izvor: Agencija za zaštitu životne sredine (print screen)

Izvor: Nova ekonomija

13.09.2021

Kategorija: U fokusu

Termoelektrane na ugalj u Srbiji, koje su obuhvaćene Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), bile su u 2020. godini najveći emiteri sumpor-dioksida na Zapadnom Balkanu, sa 333.602 tona.

Emisije sumpor-dioksida iz postrojenja u Srbiji prevazišle su ukupne emisije iz svih 221 postrojenja u Evropskoj uniji u 2020. godini, piše Nova ekonomija.

Podaci su navedeni u Izveštaju pod nazivom “Kako postrojenja na ugalj na Zapadnom Balkanu krše propise i zagađenju vazduha, dovode do smrtnim slučajevima i šta Vlade moraju da urade povodom toga” koji su objavili CEE Bankwatch Network i Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Emisije u Srbiji daleko su iznad granice postavljenje NERP-om za 2020. godinu.

Najveći problem ostaju emisije sumpor-dioksida koje su bile 6,1 puta više od granice koja je postavljena na nacionalnom nivou.  

Najveći zagađivač u Srbiji je Kostolac B, pa je tako ova termoelektrana sama emitovala preko 95.000 tona sumpor-dioksida. Slede termoelektrane Nikola Tesla B1 i B2 sa 85.765,9 tona.  

U izveštaju piše da je čitav proces usvajanja NERP-a u Srbiji bio obeležen kontradikcijama i nedostatkom transparentnosti te da je za usvajanje bilo potrebno da Sekretarijat energetske zajednice pokrene postupak protiv Srbije.  

Kako se procenjuje u izveštaju, u 2020. godini bilo je 847 prijema u bolnice u Srbiji zbog kardiovaskularnih problema nastalih zbog PM 2.5 čestica, prenosi Nova ekonomija.  

Među uticajima koje su emisije imale na zdravlje, navodi se podatak da je u 2020. zbog PM 10 čestica bilo oko 42.752 dana simptoma astme kod dece sa asmatičnim oboljenjem. Procena je i da je bilo oko 4.077 slučajeva bronhitisa kod dece, zbog istog zagađivača. Emisije iz termoelektrana na ugalj u regionu Zapadnog Balkana i dalje flagrantno prelaze dozvoljene granice, navodi se.  

Iako je u 2020. godini očekivan pad u emisijama zbog smanjenje ekonomske aktivnosti izazvane korona virusom, to se nije desilo. U termoelektranama u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Srbiji i Severnoj Makedoniji emisije sumpor-dioksida bile su u 2020. godini 6,4 odsto više od dozvoljene vrednosti.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Termoelektrane u Srbiji emitovale više sumpor-dioksida nego cela EU”

Franken says:

Aha…! Sad ste se otkrili s ovom objavljotinom, vi… vi.. podli magločistači & magločistačice!

‘Nači, ne želite Kostolac, protiv ste uglja (o Rio Tintu da ne zborim)! ‘Nači želite da nemamo ‘letrike na zimu, ‘oćete da se mrznemo, je li!?!?

Aaaaa…lepo vas je obeležio naš Veliki Vođa kao “antirudare” pre neki dan.

Moram da se složim sa gospođom narodnom bankaricom JorgoBankom i s njojzinim rečima da ovaj narod parazita & bednih crvuljaka nije dostojan našeg Premilog & Premudrog Velikog Vođe (velikog brate mili, baš onako veeeelikog…).

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.