Televizija N1: Stranke da šalju odgovore na pitanja, a ne propagandne poruke

Televizija N1: Stranke da šalju odgovore na pitanja, a ne propagandne poruke

Objavio: Magločistač

27.05.2020

Kategorija: U fokusu

Uređivački kolegijum Televizije N1 doneo je odluku da više ne emituje video-materijale u formi predizbornih aktivnosti u svojim informativnim emisijama, a koje im svakodnevno šalju stranke, koalicije i pokreti koji planiraju učešće na izborima, saopštili su danas iz ove medijske kuće.

“Od 3. juna, postavljaćemo javno svakodnevna pitanja na koje učesnici izbora mogu da odgovore tako što će nam dostaviti njihove snimljene izjave. Tako će publika N1 moći da čuje odgovore na pitanja od važnosti za građane i vidi razliku u stavovima učesnika izbora. Svake nedelje definisaćemo pitanja za svaki dan u narednoj nedelji i javno ih objaviti. Poželjno je da odgovori traju do 30 sekundi. Pozivamo učesnike izbora u Srbiji 2020, da na ovaj način doprinesu kvalitetnijem i smislenijem informisanju građana”, navodi se u obrazloženju.

Ovakvu odluku N1 pozdravio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i pozvao sve televizije sa nacionalnom i regionalnom pokrivenošću, a posebno Radio-televiziju Srbije i Radio-televiziju Vojvodine, da slede primer TV N1 pri uređivanju “izborne hronike”.

BIRODI predlaže da TV-kuće, umesto emitovanjem propagandnih sadržaja, ispune te emisije odgovorima predstavnika izbornih lista na pitanja koja će pomoći građanima da odluće da li će i za koga će glasati na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima koji su u Srbiji 21. juna.

BIRODI je 17. maja tražio od Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) da spreči pojavu “partijskih kamera” tj. prikriveno reklamiranje izbornih lista u izbornom bloku u TV-dnevnicima, kada učesnici na izborima, umesto saopštenja, medijima dostavljaju svoj predizborni propagandni video-sadržaj koji nije proizvod medija.

“TV N1 je prvi medij koji od 2012. godine, od kada ukazujemo na ‘fenomen partijskih kamera’, prihvatio naš predlog i ovim postupkom samo potvrdio nalaze BIRODI monitoringa da je to televizija koja svojim izveštavanjem o političkom sistemu u Srbiji pokazuje kako treba da postupa medij koji se opredelio da radi u javnom interesu”, ocenio je BIRODI u saopštenju.

Dodali su da će primere “partijskih kamera” dostavljati REM-u kao primer kršenja zakona, a dostavljaće i strukovnim udruženjima kao primere kršenja Kodeksa novinara i nadzirati postupanje.

Izvori: N1, Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.