SVETSKI EKONOMSKI FORUM: KVALITET PUTEVA NAJGORI U SRBIJI I BiH

SVETSKI EKONOMSKI FORUM: KVALITET PUTEVA NAJGORI U SRBIJI I BiH

Foto: NJ, Magločistač (ilustracija)

Objavio: Magločistač

19.06.2019

Kategorija: U fokusu

Statistika Svetskog ekonomskog foruma u poslednjih osam godina jasno pokazuje da je Srbija, kada je reč o kvalitetu putne mreže, najlošije rangirana od svih država u regionu, s izuzetkom Bosne i Hercegovine, preneo je “Danas”.

Poslednje istraživanje, urađeno za 2018. godinu, pokazuje da se Srbija “zakucala” za pretposlednju poziciju s koje ne može da se pomeri još od 2010. godine, navodi list.

Podaci pokazuju da je od svih država u okruženju putna mreža najbolja u Hrvatskoj koja se nalazi na 19. mestu na tabeli (koja je rađena za 137 zemalja u svetu) sa ocenom 5,5. Slovenija je rangirana na 51. mestu sa ocenom 4,4, Crna Gora je na 88. poziciji sa 3,5 poena, Srbija je tek 100. sa ocenom 3,2 a BiH 109. sa ocenom 3.

Kako piše “Danas”, stručna javnost u Srbiji saglasna je sa ocenama u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma i ističe da je osnovni razlog za takvo stanje nekvalitetna izgradnja i loše održavanje puteva.

“Osnovni razlog zbog čega su putevi u Srbiji u lošem stanju je to što ih grade preduzeća koja nisu kvalifikovana za izvođenje tako zahtevnih građevinskih operacija. Naime, tokom svojinske transformacije u privatne ruke je prešao veliki broj lokalnih preduzeća za održavanje puteva širom Srbije. Njihov prioritetni zadatak pre privatizacije je bio da održavaju puteve u svom kraju, a ne da ih grade. Posle privatizacije te firme su potpuno pogrešno postali gradioci, ali bez potrebnih kvalifikacija”, rekao je potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić je saglasan da su putevi u Srbiji u veoma lošem stanju i smatra da je jedan od osnovnih razloga za to činjenica da je Srbija bila pod sankcijama i bombardovanjem.

“Ne treba zaboraviti da je deo naše putne infrastrukture bio uništen, a nakon toga nije obnavljan i građen onim tempom i intenzitetom kako je najavljivan. Stvar se pomerila znatno nabolje u poslednjih nekoliko godina. U tom periodu izgrađeno je dosta. Ugovoreni su i neki novi poslovi na daljoj izgradnji Koridora 11 što je veoma značajno”, kazao je Savić.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.