SVE VEĆE NASILJE NAD IZBEGLICAMA PRILIKOM POKUŠAJA PRELASKA GRANICE

SVE VEĆE NASILJE NAD IZBEGLICAMA PRILIKOM POKUŠAJA PRELASKA GRANICE

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

06.10.2017

Kategorija: U fokusu

Humanitarna organizacija “Lekari bez granica” upozorila je na sve veće nasilje koje izbeglice, naročito deca i mladi ljudi, trpe od graničnih policija zemalja Evropske unije, pre svega policija Mađarske, Bugarske i Hrvatske, prilikom pokušaja da pređu granicu Srbije.

U izveštaju pod naslovom “Igre nasilja” (Games of violence) navedeni su detalji iz medicinskih izveštaja i iz i svedočenja mladih pacijenata o nasilju.

“Za decu i mlade koji pokušavaju da napuste Srbiju nasilje je konstanta, a uglavnom ga sprovode granične policije zemalja članica Evropske unije. Više od godinu dana naši doktori i sestre slušaju jedno te isto – priču o nasilju u kojoj su mladi ljudi prebijani, ponižavani i napadani psima u očajničkom pokušaju da nastave svoj put (ka EU)”, rekao je šef Misije organizacije “Lekari bez granica” u Srbiji Stefan Moasen.

On je dodao da je u prvih šest meseci čak 92 odsto dece i tinejdžera koji su posetili kliniku “Lekara bez granica” svedočilo o fizičkom nasilju pograničnih policija zemalja EU, pre svih bugarskih, mađarskih i hrvatskih.

Gotovo polovina sve dece kao vinovnike tog nasilja imenovala je bugarsku policiju, dok je u tom periodu tim medicinskih radnika te organizacije u mobilnoj klinici u Beogradu dokumentovao 62 incidenta namernog nasilja na granici sa Mađarskom i 24 na granici sa Hrvatskom.

Većina tih svedočenja svodi se na to da su se granične policije tih zemalja ponašale na isti način, odnosno da su ih tukli, huškali pse na njih i da su ih prskali suzavcem, što ukazuje da u poslednje dve godine postoji sistematično nasilje koje se sprovodi protiv izbeglica koje pokušavaju da pređu u EU.

“Sramota je da zemlje EU koriste nasilje da bi sprečili decu i i mlade ljude da zatraže azil na teritoriji Unije. Na taj način oni čine veliku štetu, i fizičku i psihičku, a te ljude čine ranjivim i guraju ih direktno u ruke krijumčara, protiv kojih i Unija i zemlje članice tvrde da se bore”, rekao je Moasen.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.