Sutra počinje Egzit, festival koji je nastao na pobuni protiv Miloševića slavi 20 godina postojanja

Sutra počinje Egzit, festival koji je nastao na pobuni protiv Miloševića slavi 20 godina postojanja

Izvor: exitfest.org

Izvor: Autonomija

07.07.2021

Kategorija: U fokusu

Muzički festival Egzit (Exit) počinje sutra i završava se u nedelju, a ovogodišnje izdanje je u znaku obeležavanja 20 godina od osnivanja tog festivala.

Takozvani nulti Egzit održan je leta 2000. godine, trajao je 100 dana i predstavljao je bunt mladih protiv tadašnjeg režima Slobodana Miloševića.

Održan je u parku pored Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i imao je veoma naglašenu komponentu društvene angažovanosti mladih protiv autoritarnog režima.

Naredne, 2001. godine Egzit se seli na Petrovaradinsku tvrđavu, gde se, u tom jedinstvenom festivalskom ambijentu, održava i danas.

Komponenta društvene angažovanosti Egzita slabila je iz godine u godinu a jednu od prektretnica predstavljala je 2005. godina, kada su organizatori festivala najavili da će se obeležiti deseta godišnjica genocida u Srebrenici.

Tada je zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, koji će 2008. godine izaći iz radikala i osnovati Srpsku naprednu stranku te postati predsednik Srbije 2012. godine, zapretio da, ukoliko organizatori na nekolliko minuta prekinu muzički program na festivalu, kao što su bili najavili, i naredne godine Ezit neće biti održan.

Srpska radikalna stranka je u periodu od 2004. do 2008. godine bila na vlasti u Novom Sadu, a gradonačelnica je bila sadašnja ministarka kulture i visoka funkcionerka novonastale Srpske napredne stranke Maja Gojković.

Organizatori su potom odustali od ideje da se na nekoliko minuta prekine muzički program na celom festivalu, već su umesto toga pustili pesmu grupe Juritmiks (Eurythmics) „I Saved the World Today“ uz obrazloženje da su tako želeli da pošalju “poruku mira” mladima u regionu.

Izvor: exitfest.org

Na ovogodišnjem Egzitu, koji se održava nakon godinu dana pauze zbog pandemije kovida-19, među ostalima, nastupiće David Guetta, DJ Snake, Charlotte de Witte, Robin Shulz, Sabathon, Solomun, Tyga, Amelie Lens, Ajs Nigrutin, Atheist Rap, Vojko V, Hladno pivo, Helem neise, Laibach, Love Hunters, Marko Louis, Massimo, Obojeni program, Rundek i ekipa, Senidah.

U rubrici “Exit aktivizam” na zvaničnom festivalskom sajtu navodi se da je Egzit nastao pre dve decenije u Univerzitetskom parku Novog Sada kao studentski pokret u borbi za mir i slobodu i dodaje da je u toku svoje istorije pokrenuo čitav niz društveno odgovornih projekata, te da je Društvena odgovornost ostala i dalje jedan od ključnih aspekata festivala, i to kroz rad Egzit fondacije.

Dodaje se da je rad te fondacije kroz društveni aktivizam fokusiran na oblasti razvoja mladih i promocije mira, kreativnih industrija, zaštite životne sredine i brendiranja destinacija.

Navodi se da je Egzit u partnerstvu sa Svetskim programom za hranu Ujedinjenih nacija, najvećom humanitarnom organizacijom na svetu, pokrenuo projekat Life Stream, kako bi zajedničkim snagama pomogli milionima ljudi širom planete, koji su zbog pandemije kovida-19 došli na rub ekstremne gladi, ali i ukazao na ključno pitanje zaštite životne sredine.

“Life Stream pokrenut je 2019. godine i, zajedno sa Zelenom Я:Evolucijom, predstavlja najveći ekološki poduhvat Exita do danas”, piše na sajtu.

Objašnjava se da je “Zelena Я:Evolucija” velika ekološka platforma Egzit festivala pokrenuta u novembru 2019. godine, čija je namera da mobiliše javnost i pokrene masovno pošumljavanje u Srbiji, regionu i svetu, sa ciljem da se samo u Srbiji u narednim godinama zasadi više od milion stabala.

Navodi se i da je Egzit na svoj 20. rođendan pokrenuo “R:evoluciju svesti”, platformu koja je okupila neke do vodećih globalnih govornika, umetnika, naučnika, preduzetnika i aktivista, s ciljem diskusije o mogućim pravcima pojedinačnog i zajedničkog razvoja čovečanstva.

Takođe, na sajtu piše da je Egzit pokrenuo međunarodnu onlajn konferenciju pod nazivom “EXIT Strategy”, koja je okupila neke od vodećih svetskih i regionalnih aktera iz oblasti turizma, kulture, manifestacija, medija i drugih sfera javnog života, koji su diskutovali o budućnosti turzima i manifestacija.

Dodaje se da se Egzit već godinama bavi promocijom mentalnog zdravlja, kao i brigom o psihološkoj dobrobiti, kako svojih zaposlenih, tako i posetilaca festivala.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.