SUBOTICA JEDNA OD 10 LOKALNIH SAMOUPRAVA U KOJOJ JE UVEDEN JAVNI BUDŽETSKI PORTAL

SUBOTICA JEDNA OD 10 LOKALNIH SAMOUPRAVA U KOJOJ JE UVEDEN JAVNI BUDŽETSKI PORTAL

Objavio: Magločistač

21.06.2018

Kategorija: U fokusu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) pomogla je da deset lokalnih samouprava u Srbiji uvede javni budžetski portal (JBP) kako bi odbornici mogli da prate pripremu i mesečno izvršenje budžeta, saopštila je danas SKGO.

Projekat je realizovao SKGO uz podršku Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), donacije Švedske, a partrneri su i Državna revizorska institucija, Ministarstvo finansija, Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Pravosudna akademija.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je na završnoj konferenciji Projekta “Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama – uvođenje JBP u lokalne samouprave” da su česti nesporazumi kada nema informacija o upravljanju javnim sredstvima.

“Javni portal omogućiće da se mesečno vidi kako se troši novac iz budžeta”, rekao je Staničić.

Dodao je da su JBP uveli Bela Palanka, Blace, Ljubovija, Kruševac, Nova Varoš, Pirot, Raška, Subotica, Veliko Gradište i Zrenjanin.

Taj projekt se, prema njegovim rečima, pokazao uspešnim, pa i druge opštine i gradovi mogu da preuzmu iskustva lokalnih samouprava koje su ga primenile.

Dobru praksu uvođenja JBP trebalo bi, kako je rekao, pretočiti u zakonske i podzakonske akte i pretvoriti u praksu u celoj Srbiji.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Karla Herši rekla je da je “uvođenje JBP korak napred” u kontroli javnih finansija.

“Lokalne samouprave koje su prihvatile inovativne mehanizme za povećanje odgovornosti su zavirile u budućnost”, rekla je Herši.

Elektronski sistem izveštavanja u deset opština omogućiće, kako je rekla, predstavnicima u lokalnim skupštinama da prate pripreme i izvršenje budžeta.

To, prema njenim rečima, doprinosi jačanju nadzora odbornika nad izvršenjem budžeta.

Savetnik u ambasadi Švedske Ola Anderson rekao je da je projekat pomogao jačanju odgovornosti u javnim finansijama na lokalnom nivou.

“Podržali smo projekat sa 12 miliona evra, a od 2001. godine Švedska je realizujući više raznih projekata donirala Srbiji 200 miliona evra”, rekao je Anderson.

“Mehanizam odgovornosti uvođenjem JBP”, prema njegovim rečima, “podrazumeva vladavinu prava o čemu se često govori u procesu pridruživanja Srbije EU”.

Anderson je ocenio da će JBP povećati transparentnost upravljanja javnim sredstvima i unaprediti borbu protiv korupcije, a na taj način popraviti i kvalitet života građana.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je za Betu da je portal otvoren u maju i da su iskustva pozitivna.

“Odbornici mogu mesečno da prate izveštaje o prihodima i rashodima i učestvuju u kreiranju budžeta, daju primedbe i sugestije”, rekla je Palurović.

Dodala je da je budžet uvek bio mistifikovan, a sada je 70 odbornika sa oduševljenjem pozdravilo uvodenje JBP.

Rukovodilac odelenja za finasije u opštini Veliko Gradište Jelena Pantić rekla je za Betu da je JBP otvoren u toj opštini pre nekoliko meseci ali da je ta lokalna samouprava otišla i korak dalje jer je portal dostupan i svim građanima koji ga mogu otvoriti sa bilo kog računara.

“Na Skupštini je pre dve nedelje razmatran rebalans budžeta i odbornici su imali mnoga pitanja za službu finansija, uputili smo ih na portal i saznali su to što su tražili i rasprava je trajala mnogo kraće”, rekla je Pantić.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.