STUDENTI U NOVOM SADU PORUČILI DA NEĆE ODUSTATI OD PROTESTA, UPRKOS NASILJU

STUDENTI U NOVOM SADU PORUČILI DA NEĆE ODUSTATI OD PROTESTA, UPRKOS NASILJU

Izvor: autonomija.info

Objavio: Magločistač

11.06.2019

Kategorija: U fokusu

Studenti Novosadskog univerziteta poručili su večeras na kraju protesta “Protiv prebijanja studenata” da neće odustati od protesta, uprkos nasilju kojem su izloženi, kada su, proteklog vikenda, prebijena trojica njihovih kolega.

Protest koji je počeo u kampusu Novosadskog univerziteta, ispred Pravnog fakulteta, nastavio se šetnjom do centra grada, gde su demonstranti uzvikivali pogrdne parole na račun gradonačelnika Miloša Vučevića, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlasti u Srbiji.

Na protestu je učestvovalo više stotina građana, među kojima je bilo i profesora Univerziteta u Novom Sadu, aktivista inicijative “Za krov nad glavom” i “Jedan od pet miliona”, kao i lidera i aktivista pojedinih opozicionih partija.

„Juče sam prebijen ja, a sutra će biti neko drugi, to ne smemo da dozvolimo“, rekao je Mihajlo Nikolić, žrtva prebijanja, a okupljenima su se u kampusu obratili i studenti Marko Đelević i Dejan Bagarić, koji su takođe pretučeni.

Đelević je rekao da ga nasilje neće zaustaviti u njegovoj borbi i požalio se što se nije oglasio novosadski Savez studenata Pravnog fakulteta.

“Umesto da se oglase i iskažu solidarnost, oni se bave ličnim interesima i organizuju žurke”, kazao je Đelević.

On je poručio da neće odustati od protesta, bez obzira na činjenicu da je pretučen u petak. “Nisu nas slomili i neće nas slomiti, borićemo se protiv fašizma u Srbiji”, rekao je Đelević.

Dejan Bagarić je istakao da je solidarnost potrebna društvu u Srbiji i zahvalio na solidarnosti koju je dobio nakon što je pretučen u subotu uveče, nakon protesta “Jedan od pet miliona”.

“Nasilje ne može biti rešenje u jednoj demokratskoj državi”, rekao je Bagarić, na čijem licu su i dalje vidljive brojne modrice.

Profesorica Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Bojana Bodroža kazala je da građani ne treba da se plaše batinaša, jer su jači od njih, pošto na proteste dolaze svojom voljom.

“Moramo i u budućnosti da budemo solidarni. Ovo je naša zemlja i moramo da se borimo za nju. Nema odustajanja i nema straha”, poručila je Bodroža.

Okupljeni su nosili crvene zastave, plavu zastavu “Novi Sad – slobodan grad”, duvali su u pištaljke i vuvuzele, a na početku kolone je bio transparent “Stop nasilju države, protiv prebijanja studenata”.

Oni su u šetnji uzvikivali “Nećemo stati”, “Dole Vučić i kapitalizam”, “Bando lopova, sve si prodala, škole, fabrike, zdravstvo, penzije, al’ vratićemo sve”, “Vučić, Đilas, – ista g….”, “Čiji je ovo grad – naš grad”, “Antifa”, “Bando ubica”, “Neonaci naprednjaci”.

Aktivista inicijative “Za krov nad glavom” Miran Pogačar rekao je da građani neće trpeti nasilje i dodao da neće da sedi kod kuće, dok prebijaju njegove drugove.

“Zahtevamo da se uhvate kriminalci i počinioci napada na studente, zahtevamo da se oglasi gradonačelnik i da se oglase fakulteti. Novi Sad je pre svega antifašistički grad. Kao što smo se borili 1941, borićemo se i 2019. Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, poručio je Pogačar.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.