ŠTRAJK UPOZORENJA ODRŽAN U 1.000 ŠKOLA

ŠTRAJK UPOZORENJA ODRŽAN U 1.000 ŠKOLA

Izvor: mentalhealth.va.gov

Objavio: Magločistač

25.02.2016

Kategorija: U fokusu

Štrajk upozorenja održan je danas u oko 1.000 škola u kojima nije održan prvi čas u prepodnevnoj smeni. Kako je najavljeno, prvi čas neće biti održan ni u po podnevnoj smeni.

Predstavnici tri reprezentativna sindikata SRPS, SOS i GSPRS “Nezavisnost” rekli su da će se predstavnici sindikata prosvete u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije od koga očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja u prosveti (SOS), kaže da je osnovni razlog za štrajk nesprovođenje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti, potpisanog prošle godine.

“Sve što je u tom sporazumu potpisano ništa nije ispunjeno, ako se ne računa onih bednih 7.000 koje su dobili svi zaposleni u prosveti i oni koji nisu učestvovali u štrajku. Znači svih 160.000 zaposlenih”, rekao je on.

Cilj štrajka upozorenja je, kako kaže, da se popravi položaj zaposlenih u prosveti i da se dovede na nivo pre smanjenja plata. Ako bi se uvažili zahtevi sindikata, povećanje plata prosvetnih radnika trebalo bi ukupno da bude 12,5 odsto u ovoj godini, objašnjava Pavlović.

Kako je rekao, veliku nesigurnost za zaposlene u prosveti predstavljaće i raspoređivanje u platne razrede i grupe prema Zakonu o platama u javom sektoru, čiji predlog je Vlada Srbije danas usvojila.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da je obećano da će postojati jedinstveni platni razredi i ista cena rada.

“Međutim, sada cena rada neće biti ista kao u ostalim delatnostima. Cena rada će biti onoliko koliko je ta delatnost dobila para od budžeta. Znači ove godine za obrazovanje smo dobili tri milijarde manje”, rekao je on i dodao da para u budžetu za prosvetu nema.

On tvrdi da je Zakonom o platama u javnom sektoru napravljena “improvizacija platnih razreda” i da su time ispunjene samo obaveze prema MMF-u.

Brajković najavljuje da će sindikati tužiti Vladu Srbije jer nije ispunila preuzete obaveze iz ranije potpisanog Sporazuma, a ukoliko ne budu ispunjeni zahtevi sindikata biće održavani protesti po gradovima Srbije.

Ministarstvo prosvete tvrdi da prvi školski čas nije održan u oko 450 škola. Prema podacima Ministarstva dobijenim iz školskih uprava širom Srbije, štrajk upozorenja održan je u 302 osnovne škole i 151 srednjoj školi.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.