Sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promenama

Sto godina Milankovićeve teorije o klimatskim promenama

Izvor: Pixabay.com

Objavio: Magločistač

14.07.2020

Kategorija: U fokusu

U nikad izazovnijem trenutku, kada je globalno zagrevanje jedno od najvažnijih planetarnih tema, u Beogradu se obeležava stogodišnjica Milankovićeve teorije o klimatskim promenama, a ove godine se osniva i Muzej Milutina Milankovića.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Udruženje Milutin Milanković 17. i 18. novembra organizuje međunarodni skup posvećen naučnom doprinosu Milutina Milankovića oličenom u njegovoj teoriji o klimatskim promenama. Ove godine osniva se i Muzej Milutina Milankovića u sastavu Udruženja, pa će se, na ovaj način, prikupiti, objediniti, obraditi i sistematizovati zaostavština slavnog naučnika kroz stalnu postavku.

Cilj celokupnog programa jeste da se obeležavanjem stogodišnjice od objavljivanja Milankovićeve Matematičke teorije toplotnih pojava izazvanih Sunčevim zračenjem u Parizu sagledaju dostignuća i trasiraju dalji pravci primenjenih istraživanja u vezi sa ublažavanjem posledica klimatskih promena i vremenskih ekstrema u narednih 100 godina.

U pripremi i realizaciji obležavanja jubileja uključeni su mnogobrojni domaći i strani univerziteti i naučne institucije, kao i istaknuti pojedinci koji se bave istraživanjima Milankovićeve teorije. Svečanom i stručnom skupu kao centralnim događajima prethodiće tematske izložbe, promotivna predavanja, dokumentarni filmovi i radni sastanci u saradnji sa kulturnim centrima i stručnjacima iz Austrije, Francuske i Mađarske, kao i međunarodni kolokvijum „Milanković u Budimpešti“, koji će se održati u Budimpešti, u Mađarskoj.

U Beogradu će ovim povodom biti otkrivena ploča o proglašenju Univerziteta u Beogradu za mesto od istorijskog značaja za razvoj fizičkih nauka, upravo zahvaljujući radovima Milutina Milankovića posvećenim teoriji o klimatskim promenama, a u Starom Slankamenu, kao mestu od značaja za samu teoriju, biće organizovana poseta lesnim profilima.

Centar za promociju nauke je uključen kao partnerska organizacija i podrška u organizaciji obeležavanja ovog jubileja. Klimatske promene su jedan od fokusa kojima se CPN bavi kroz međunarodni projekat TeRRIFFICA, a tokom leta uključuje i građane Beograda u aktuelnu klimatsku akciju RASHLADI GRAD.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.