SRBIJA PRIMENJUJE NOVA PRAVILA O ULASKU IZBEGLICA, ZATVORENA BALKANSKA RUTA

SRBIJA PRIMENJUJE NOVA PRAVILA O ULASKU IZBEGLICA, ZATVORENA BALKANSKA RUTA

Objavio: Magločistač

09.03.2016

Kategorija: U fokusu

Vlada Srbije je uskladila funkcionisanje granice ka Bugarskoj i Makedoniji sa pravilima koje su uvela Slovenija i Hrvatska, o zatvaranju takozvane balkanske rute za izbeglice bez šengenskih dokumenata.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je, povodom zatvaranja takozvane balkanske rute za migrante, izjavio da će se Srbija ponašati ozbiljno i odgovorno i da će štiti ljudska prava svih izbeglih, ali da će štiti i nacionalne interese.

Komentarišući zatvaranje balkanske rute Vučić je novinarima u Kovačici rekao da je u Srbiji “minimalan broj izbeglica”.

On je rekao da je Srbija čekala konačno i sveobuhvatno rešenje EU za problem migranata i izbeglica, ali da takvo rešenje nije ponudjeno i da Srbija neće biti “sabirni centar”.

“Mi se ponašamo u skladu sa onim što na terenu rade Nemačka, Austrija, Slovenija i Hrvatska. Tako ćemo se ponašati i u buduće, ali ćemo razume se prema izbeglicama koje se nalaze na našoj teritoriji, to je minimalan broj, ponašati u skladu sa medjunarodnim i humanitarnim pravom, pokazujući svoje solidarno i ljudsko lice”, kazao je Vučić.

Vulin: Srbija se ponaša kao sve zemlje na ruti

“Vlada Srbije je zauzela jasan politički stav od samog početka migrantske krize da rešenje mora da se nađe zajedno i da će se Srbija ponašati kao sve ostale zemlje na migrantskoj ruti”, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Vulin je naglasio da će se voditi računa da se na teritoriji Srbije poštuju domaći i međunarodni zakoni i da se humano odnosi prema ljudima koji su na njenoj teritoriji, ali da se istovremeno ne dozvole ilegalni ulasci.

On je dodao i da je situacija na grčko-makedonskoj granici zabrinjavajuća, zbog velikog broja migranata koji vrše pritisak na tu granicu, ali da se on nada da će se zauzeti jedinstven stav i naći rešenje tog problema nakon razgovora sa Turskom.

“Očekujemo nastavak razgovora koji bi trebalo da se okončaju ove nedelje i da se donesu konkretni zaključci”, rekao je Vulin.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je juče da se od ponoći praktično zatvara balkanska ruta, pošto Slovenija počinje da primenjuje novi režim ulaska migranata u Šengen zonu. Slovenija neće primati migrante bez validnih viza i pasoša.

MUP kaže da se time “praktično zatvara balkanska ruta”.

UNHCR: U Srbiji je ostalo oko 2.000 izbeglica sa Bliskog istoka

Prema podacima UNHCR-a, u Srbiji je od ponoći, kada su zatvorene granice za prolaz migranata na takozvanoj balkanskoj ruti, ostalo oko 2.000 izbeglica sa Bliskog istoka, smeštenih u četiri prihvatna centra na jugu i severu zemlje.

Predstavnica za medije kancelarije UNHCR u Srbiji Mirjana Milenkovski izjavila je za agenciju Beta da se procenjuje da u Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu ima nešto više od 600 izbeglica, dok se više stotina nalazi i u prihvatnim centrima kod Šida i na autobuskoj stanici u Beogradu.

“Ono što je izbeglicama u ovom trenutku najpotrebnije su informacije o tome koji su legalni načini da se reši njihov status. Jedna od varijanti je da dobiju izbeglički status u Srbiji, postoji i mogućnost da se odluče za dobrovoljni povratak u zemlju iz koje su izbegli”, kazala je Milenkovski.

U Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu od danas je u organizaciji UNHCR-a počela sa radom i škola i obdanište, a Crveni krst je najavio da će u toku nedelje početi pripreme i toplih obroka za izbeglice.

Đurović: Moguć povećan broja ilegalnih ulazaka u Srbiju

Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović ocenio je da zatvaranje “balkanske rute” za migrante može dovesti do povećanog broja ilegalnih ulazaka u Srbiju kao i do povećenja broja tražioca azila.

Prema njegovim rečima, može se destiti da oni koji ilegalano prođu kroz Srbiju i Hrvatsku i dođu u Sloveniju ponovo, po Dablinskoj regulativi i sporazumima o readmisiji budu vraćeni u Srbiju.

On je naveo i da je u ovoj situaciji “olakšavajuća okolnost da većina njih ne želi da dođe ni u Hrvatsku ni u Sloveniju ni u Srbiju već ide u druge evropske države”.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.