SRBIJA PONOVO NAZADOVALA NA RANG LISTI SLOBODE MEDIJA RSF-A

SRBIJA PONOVO NAZADOVALA NA RANG LISTI SLOBODE MEDIJA RSF-A

Objavio: Magločistač

26.04.2017

Kategorija: U fokusu

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja o slobodi medija međunarodne organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) za 2016. godinu i sa 59. pala na 66. mesto.

Srbija je ove godine pala za sedam mesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 28,05.

RSF je u obrazloženju naveo da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

“Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti, kao što su istraživačke mreže BIRN i CINS, dnevni list Danas i nedeljnik Vreme “, navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji.

RSF je dodao da su u Srbiji “usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu”.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

U zemljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija na 37. mestu, dok je BiH poboljšala mesto i popela se za tri mesta, sada je 65. odnosno jedno mesto ispred Srbije.

Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mesta, sada je na 111.

Albanija je na 76. mestu, Grčka na 88. a Bugarska na 109. mestu.

RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da sloboda medija u svetu “nije nikad bila više ugrožena”.

Ta organizacija pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.