SRBIJA: OKO 700.000 OBOLELIH OD DIJABETESA, A 50 ODSTO NJIH SU DECA

SRBIJA: OKO 700.000 OBOLELIH OD DIJABETESA, A 50 ODSTO NJIH SU DECA

Foto: NJ, Magločistač

Objavio: Magločistač

08.11.2018

Kategorija: U fokusu

Sve je više dece u Srbiji koja boluju od dijabetesa, a alarmantni su podaci da je svako treće dete gojazno, što je rizik za obolevanje, upozorili su stručnjaci.

Na skupu u Beogradu koji je kompanija Delez Srbija organizovala u susret Svetskom danu dijabetesa koji se obeležava 14. novembra, ukazano je da su u prevenciji gojaznosti i njenih posledica najvažniji pravilan izbor namirnica, konzumiranje voća i povrća i redovna fizička aktivnost.

Endokrinolog iz Kliničkog cenrta Srbije Vesna Dimitrijević Srećković je kazala da je stomačnu gojaznost glavna karakteristika premetaboličkog i metaboličnog sindroma koji povećava rizik za nastanak dijabetesa, ali i drugih bolesti. Navela je da su njena istraživanja potvrdila prisustvo metaboličkog sindroma kod 37 odsto gojazne dece i omladine, dok je preostalih 63 odsto imalo premetabolički sindrom, odnosno samo povećan obim struka ili povećan obim struka i još jedan faktor rizika, najčešće nizak HDL holesterol.

“Stomačna gojaznost je odgovorna za depresiju kod adolescenata i mladih, citokini iz masnog tkiva utiču na razgradnju triptofana, koji je odgovoran za nastanak hormona sreće, pa se umesto toga stvaraju produkti koji dovode do brojnih poremećaja i depresije”, objasnila je Vesna Dimitrijević Srećković. Istakla je da su blagovremena reakcija i preventiva uzuzetno važni, zdrava mediteranska ishrana i fizička aktivnost koja podrazumeva najmanje sat vremena brzog hoda.

Odgovorni roditelji što se deca sve manje kreću

Profesor fizičke kulture Vladimir Koprivica je rekao da se deca u 21. veku manje kreću, za šta su pre svega odgovorni roditelji koji treba da od najranijeg uzrasta podstiču decu da budu fizički aktivna.

“Kretanje je čoveku od prirode zadato i ima veliki značaj u svim životnim dobima. Izuzetan značaj ima za decu za njihov biološki i motorički razvoj, ali i za psihološki i socijalni. Tako jedinstvo biološkog, psihološkog i socijalnog razvoja čini osnovu zdravlja, sposobnosti i srećne budućnosti. Društvo mora kroz brojne aktivnosti u porodici, školi, školicama vežbanja i sportskim organizacijama da omogući mladima stručno vodjeno vežbanje”, preporučio je on.

Bojana Marković, iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa Plavi krug, rekla je da je psihološka podrška obolelima važna, kao i da se o toj bolesti, kako deca i roditelji žive sa njom, ali i načinima prevencije, priča neprestano. Istakla je da je podrška izuzetno važna za prihvatanje dijabetesa, ali i bilo kog drugog zdravstvenog problema, posebno kada su u pitanju mlade osobe i deca, kao i njihovi roditeljima jer se tako lakše prihvataju i savladavaju svakodnevne obaveze koje ta bolest sa sobom nosi.

Učiti decu od najranijeg detinjstva pravilnoj ishrani

Veroslava Stanković iz Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu je navela da u Srbiji ima oko 700.000 ljudi koji boluju od dijabetesa, a 50 odsto njih su deca. “Od najranijeg detinjstva deca treba da uče o pravilnoj ishrani i važnosti pojedinih grupa namirnica, ali i štetnosti brze hrane i slatkiša. Treba da znaju da je doručak obavezan obrok, da ostale obroke ne bi trebalo preskakati i obavezno uzeti jednu voćku izmedju obroka. Pravilan izbor namirnica, uobročenost i fizička aktivnost su glavni faktori u prevenciji gojaznosti i njenih posledica”, ukazala je ona.

Menadžerka korporativnih komunikacija Deleza Srbija Milica Popović je kazala da se ta kompanija kontinuirano bavi edukacijom, ali i prevencijom, kako zaposlenih tako i građana. “Svesni smo koliko je preventiva važna, posebno kad su deca u pitanju i zašto je važno da od malih nogu uče o tome kako da budu zdraviji. Naš projekat Maksi školski karavan koji obilazi 100 škola u Srbiji i u koji će biti uključeno 15.000 prvaka, pokazao je koliko se prvacima kroz igru može objasniti lepo zašto je važno da jedu povrće i tako budu zdrava”, navela je Popović.

Dodala je da će kompanija Delez Srbija i dalje podržavati sve projekte koji se bave zdravljem i svakodnevno se truditi da i decu, ali i njihove roditelje, motiviše da misle o zdravijim izborima koje prave za sebe i svoje najbliže.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.