SRBIJA NA 23. MESTU PO RASPROSTRANJENOSTI KORUPCIJE

SRBIJA NA 23. MESTU PO RASPROSTRANJENOSTI KORUPCIJE

Izvor: vijesti.me

Objavio: Magločistač

16.05.2016

Kategorija: U fokusu

Istraživanje revizorsko-konsultantske kompanije EY je pokazalo da su uzbunjivači i dalje ključni za identifikaciju potencijalnih neregularnosti. U Srbiji, odanost prema kolegama (22 odsto ispitanika) i lojalnost prema kompaniji (26 odsto ispitanika) razlozi su zbog kojih bi ispitanici odustali od prijave potencijalnih neregularnosti, što je nešto više od globalnog proseka.

Srbija se nalazi na 23. mestu po rasprostranjenosti mita i korupcije, pokazalo je istraživanje revizorsko-konsultantske kompanije EY (Ernst & Young) sprovedeno u 62 zemlje.

Na globalnom nivou, 39 odsto svih ispitanika smatra da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju kada su njihove zemlje u pitanju, što je neznatna promena u odnosu na rezultate istraživanja iz 2014. i 2012. godine.

Povećane pretnje od sajber kriminala, finansiranja terorizma i mogućnosti zloupotrebe propisa u of-šor destinacijama stvorile su dodatni pritisak na vlade država da deluju po pitanju sprečavanja prevara, mita i korupcije, a na kompanije da ih identifikuju i saniraju, ističe se u izveštaju.

Rezultati istraživanja su ukazali na značaj povećanja transparentnosti prilikom utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija. U proseku 91 odsto ispitanika prepoznaje važnost utvrđivanja stvarnog vlasništva kompanija s kojima posluju, a u Srbiji samo 82 odsto.

Povećan nivo saradnje na globalnom nivou između institucija za sprovodjenje zakona otežali su pojedincima izbegavanje krivičnog gonjenja, navodi EY i dodaje da se čak 83 odsto ispitanika slaže bi sudski postupci protiv pojedinaca pomogli da se snize rizici od prevara, mita i korupcije.

U Srbiji se 74 odsto ispitanika slaže da će krivično gonjenje rukovodioca koji su vršili pronevere uticati na to da se stane na kraj prevarama, ali samo 10 odsto njih smatra da je zakonodavstvo spremno da donese presude.

Istraživanje EY je pokazalo i da su uzbunjivači i dalje ključni za identifikaciju potencijalnih neregularnosti, a da 55 odsto kompanija ima uspostavljen sistem za prijavu potencijalnih neregularnosti u poslovanju.

U nekim zemljama (uključujući SAD) uzbunjivačima se nude značajne novčane nagrade za saradnju.

Po rezultatima istraživanja, odanost prema kolegama (22 odsto ispitanika iz Srbije) i lojalnost prema kompaniji (26 odsto ispitanika iz Srbije) razlozi su zbog kojih bi ispitanici odustali od prijave potencijalnih neregularnosti, što je nešto više od globalnog proseka.

Istraživanje pod nazivom “Kršenje pravila od strane kompanija i individualne posledice” rađeno je od oktobra 2015. do januara 2016. godine, a ispitano je 2.825 rukovodioca većih kompanija.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.