SMENJEN DIREKTOR PROGRAMA RTV-A: UNS, NUNS I NDNV SUMNJAJU U POLITIČKU POZADINU

SMENJEN DIREKTOR PROGRAMA RTV-A: UNS, NUNS I NDNV SUMNJAJU U POLITIČKU POZADINU

Objavio: Magločistač

05.05.2016

Kategorija: U fokusu

Novi Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine smenio je sinoć Slobodana Arežinu, dosadašnjeg direktora programa RTV-a, zbog “pada gledanosti” i nepostojanja Plana proizvodnje i emitovanja programa RTV-a za 2016. Novinarska udruženja smatraju da je pravi razlog smene – politički.

Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine smenio je sinoć Slobodana Arežinu, dosadašnjeg direktora programa RTV-a.

Odluka je doneta jednoglasno zbog, kako se navodi u saopštenju, “utvrđenog pada gledanosti televizijskog programa i nepostojanja Plana proizvodnje i emitovanja programa RTV-a za 2016. godinu, kao jednog od bitnih dokumenata vezanih za rad pokrajinskog javnog servisa”.

Novi direktor programa Radio-televizije Vojvodine biće izabran na konkursu koji je raspisan, a do tad za vršioca dužnosti direktora programa imenovana je Slavica Subotić Braun.

Povodom smene Arežine, danas su reagovali Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno udruženje novinara Vojvodine (NDNV), izražavajući sumnju u opravdanost takve odluke, odnosno razloga navedenih za smenu.

“UNS hitnost smene Slobodana Arežine, iza koje ne stoji detaljna analiza razloga, doživljava kao stvaranje atmosfere vanrednog stanja što je štetno i nepotrebno za funkcionisanje Javnog servisa”, navodi se u saopštenu, uz poziv Upravnom odboru da javnosti predoči podatke o gledanosti RTV-a koji se mogu uporediti sa prethodnim periodom, “ako je to zaista razlog smene”, tim pre što Arežini prethodno nije bilo dostavljeno bilo kakvo upozorenje niti kritika u vezi sa gledanošću RTV-a.

Da je obrazloženje za smenu direktora programa RTV-a “potpuno neprihvatljivo”, smatraju i NUNS i NDNV, podsećajući da u ocenjivanju rada javnog servisa gledanost ne sme da bude jedini, čak ni dominantan kriterijum.

“Za razliku od komercijalnih televizija, kvalitet javnog servisa se ocenjuje po nivou profesionalizma i ostvarivanju javnog interesa u informisanju građana. Upravo je Slobodan Arežina dao veliki doprinos vraćanju ugleda RTV-a, približavajući je onome što bi trebalo da bude javni servis u službi građana. O tome svedoče, između ostalog, i analize međunarodnih posmatrača koji su RTV svrstali među one medije koji su imali uravnotežen i nepristrasan pristup izbornom ciklusu”, navodi se u saopštenju koji potpisuju NUNS i NDNV.

Takođe, oni su izrazili “ozbiljnu sumnju u stručnost i političku nepristrasnost” novog Upravnog odbora, izabranog u periodu dok je Regulatorno telo za elektronske medije radilo u okrnjenom sastavu, bez predstavnika AP Vojvodine i NVO sektora.

“Sumnju u političku pozadinu smene Slobodana Arežine, koji je na ovo mesto izabran na javnom konkursu pre manje od godinu dana, pojačava činjenica da je odluku Upravni odbor doneo odmah po konstituisanju, i to neposredno posle izbora koji su u Srbiji održani na svim nivoima, kao i posle kritika koje su na račun javnih servisa, posebno RTV-a, iznosili predstavnici republičke vlasti”, zaključuju NUNS i NDNV, izražavajući zabrinutost za kvalitet programa RTV-a u narednom periodu, budući da im “biografija novopostavljene VD direktorke programa Slavice Subotić Braun nikako ne uliva poverenje”.

Novi Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine imenovan je od strane Saveta Regulatornog saveta za elektronske medije (REM) sredinom januara ove godine, a čine ga dr Jova Radić, profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici, kompozitor Jovan Adamov, magistar političkih nauka Nenad Đuretić, diplomirani ekonomista Branislav Popović, ekonomista Marko Ćalić, advokat Borislav Pupavac, ekonomista Ištvan Terenji, master dramski i audio-vizuelni umetnik Aleksandar Komnenović, te profestor univerziteta Siniša Bokan.

(Magločistač)
m od logoa sa rogovima mali

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.