Slovenački premijer kritikuje poziv EP na razmatranje vladavine prava u Mađarskoj

Slovenački premijer kritikuje poziv EP na razmatranje vladavine prava u Mađarskoj

Budimpešta, foto: MD/Magločistač

Objavio: Magločistač

30.09.2020

Kategorija: U fokusu

Slovenački premijer Janez Janša kritikovao je nedavni poziv Evropskog parlamenta da države EU na Evropskom savetu utvrde da li u Mađarskoj postoji opasnost od kršenja vladine prava kao osnovne evropske vrednosti.

Janša je ocenio da “to neće proći na Savetu” i dodao da je s načelom vladavine prava gotovo kad se o tome politički odlučuje.

“Vladavina prava je temelj EU i nijedna država ne može biti članica ako to ne priznaje. Ne poznajem nijednu članicu koja se tog načela odriče. Ali, da neko pokušava ugurati u vladavinu prava svoj pogled na to kako neke marginalne grupe treba da budu privilegovane ili u taj pojam uvede dvostruki kriterijum, pa se u jednoj državi toleriše postojanje političkih zatvorenika, a kod druge se izražava protivljenje sasvim logičnim reformama u pravosuđu – e to neće proći”, rekao je Janša za televiziju Nova24.tv.

On je dodao da Evropski savet u kome su lideri svih članica to “nikad” neće dozvoliti, prenela je Hina.

Što se tiče glasanja u Evropskom parlamentu koji je pozvao članice EU da se na Evropskom savetu izjasne o mogućem kršenju vladavine prava u Mađarskoj, kada je zahtev podržala većina od 448 poslanika, dok je 197 bilo protiv i 48 suzdržanih, Janša je rekao da je to u EP, koji je sastavljen od mnogo političkih grupa i različitih interesa, moguće jer se od slučaja do slučaja sklapaju većine na osnovu “kalkulacija i političke trgovine”.

“No, s načelom vladavine prava je gotovo kad se o tome politički odlučuje. Evropski parlament je političko telo, sastavljeno je od političkih grupa. Ako se tako budu donosile odluke šta je vladavina prava u jednoj ili drugoj državi, to bi bio put prema ubrzanom raspadu Evropske unije”, ocenio je Janša.

Dodao je da je ono što se u vezi s tim slučajem dešava “u briselskom mehuriću” apsurdno, te da ukazuje da oni koji tako razmišljaju nisu svesni šta su u ovom trenutku pravi problemi Evropske unije.

Lidera Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janšu opozicija levog centra optužuje da je pod uticajem mađarskog premijera Viktora Orbana i da je spoljnu politiku Slovenije udaljio od francusko-nemačke osovine, tzv. “jezgra Evrope” i evropskih liberalnih demokratija u starim članicama-osnivačima EU, što on odbacuje.

“Što se tiče centralne Evrope ili Višegradske četvorke, danas je to s obzirom na realnu situaciju u mnogo čemu baš evropsko jezgro. Ako neko misli da je jezgro Evrope u Molenbiku usred Brisela, onda neka ide tamo, pa će videti da li je tu Evropa ili nešto drugo”, rekao je Janša koga s mađarskim premijerom uz političko prijateljstvo veže i sličan pogled na problem migracija iz pretežno islamskih država.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Slovenački premijer kritikuje poziv EP na razmatranje vladavine prava u Mađarskoj”

Franken says:

E moj Jankec, pamet ti pobegla.

Sam’ ću kasti, parafrazirajući velikoga pisca i velikoga meštra kazališta Slobodana Šnajdera – Slovenija se prestaje urbanizirati i sve se više počinje orbánizirati.

Eh, fantje, fantje… a bili ste primjer…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.