SKUPŠTINA VOJVODINE USVOJILA BUDŽET ZA 2017. GODINU

SKUPŠTINA VOJVODINE USVOJILA BUDŽET ZA 2017. GODINU

Izvor: commons.wikimedia.org

Objavio: Magločistač

21.12.2016

Kategorija: U fokusu

Skupština Vojvodine usvojila je kasno sinoć, nakon desetak sati rasprave, budžet za 2017. godinu koji će biti veći za oko 10 odsto u odnosu na ovogodišnji.

Budžet Vojvodine za 2017. godinu iznosiće 63,6 milijardi dinara, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je budžet “razvojni” i dodao da ne postoji pozicija u budžetu za 2017. godinu koja nije “uvećana, osnažena i učvršćena”.

On je rekao da se počinje sa direktnim finansiranjem finalizacije rešavanja imovinsko-pravnih odnosa na trasi puta Novi Sad – Ruma, da sledi izgradnja ipsilon kraka kod Subotice, da počinje finansiranje izgradnje nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i da je finansiranje izgradnje Žeželjevog mosta preuzela Srbija, što je rasteretilo pokrajinski budžet i omogućilo rad na drugim razvojnim projektima.

Projektovanim budžetom, između ostalog, omogućava se isplaćivanje finansijske pomoći od 12.000 dinara mesečno porodicama s troje dece, regresiranje troškova prevoza učenika i studenata, kao i povećanje budžeta koji se odnosi na programe zbrinjavanja izbeglih i raseljenih, piše u saopštenju.

Budžetom su predviđene i investicije u visokoškolske ustanove, dodatna ulaganja u poljoprivredu i vodoprivredu, kao i ulaganja u oblasti zaštite životne sredine, privrede i turizma, javnom informisanju, radu nacionalnih saveta i institucija kojima je osnivač.

Bivši pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman rekao je da od predloženih 63,6 milijardi dinara pokrajinskog budžeta za 2017. godine, Vojvodina faktički raspolaže samo sa dvadesetak milijardi, jer se preostale dve trećine sredstava preko pokrajinske kase samo prosleđuju obrazovanju i lokalnim samoupravama.

Radoman je kazao da će zbog odluke nove Pokrajinske vlade o zaduživanju, odnosno refinansiranju duga, finansijski sistem Vojvodine biti oštećen za oko 350 miliona dinara, pošto će ta sredstva, po osnovu kamata, otići poslovnim bankama a ne pokrajinskim fondovima, koji su dosad bili poverioci.

On je ocenio da novi budžet Vojvodine ne predstavlja iznenađenje, te da se njegovi prihodi gotovo i ne razlikuju u odnosu na prethodne godine, jer još nije donet zakon o finansiranju Vojvodine.

Prema njegovim rečima, dobro što je nastavljen kontinuitet u većini programa koje je sprovodila prethodna Pokrajinska vlada, među kojima su demografske mere, odnosno naknada za treće dete i vantelesnu oplodnju, zatim zaštita od poplava i zaštita vodotokova, kao i mere zaštite poljoprivrednog zamljišta, zapošljavanja, podrška ustanovama kulture, sporta i nevladinim organizacijama.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.