SKUP MEDIJSKOG CENTRA BETA: FISKALNA MOĆ OSTAJE U CENTRU, LOKALNE SAMOUPRAVE I POKRAJINA DOBIJAJU MNOGO MANJE SREDSTAVA

SKUP MEDIJSKOG CENTRA BETA: FISKALNA MOĆ OSTAJE U CENTRU, LOKALNE SAMOUPRAVE I POKRAJINA DOBIJAJU MNOGO MANJE SREDSTAVA

Izvor: spotlight-online.de

Objavio: Magločistač

13.06.2019

Kategorija: U fokusu

Učesnici okruglog stola o transparentnosti javnih finansija ocenili su danas u Beogradu da je situacija u toj oblasti loša, da je zainteresovanost građana i medija slaba na tu temu, a da partije kada dođu na vlast postaju zatvorene.

Programski direktor nevladine organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić rekao je da već duže vreme ne postoje podaci o izvršenju budžeta i da za to ne postoji razumno objašnjenje.

On je kazao da postoje male siromašne opštine koje objavljuju podatke o izvršenju budžeta poput Sokobanje i pitao zašto to ne bi mogao da uradi Beograd, Niš ili Novi Sad.

Nenadić je rekao da se već duži niz godina o izvršenju državnog budžeta ne raspravlja u parlamentu kao i da je od 2014. godine napravljen dodatni korak nazad, jer Vlada Srbije Skupštini više ne dostavlja završni račun pa parlament i ako bi htela ne može da raspravlja o tome.

On je naveo da je zahvaljujući internetu postalo sve teže naći izgovor zašto se neki podatak ne da, ali dodao da taj napredak ne znači da su stvari dobre.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da fiskalna moć ostaje u centru i da lokalne samouprave i pokrajina dobijaju mnogo manja sredstva.

On je kazao da su lokalni budžeti mali, da samo od 12 do 16 posto javnih prihoda ide na lokalne samouprave i autonomnu pokrajinu te da od 10 dinara 1,1 dinar do 1,6 dinara ostaje na nivou lokala.

Jovanović je izneo podatak da u EU 33 odsto javnih prihoda ide na lokalne samouprave.

On je ocenio da su lokalne vlasti u klijentilističkom odnosu sa centralnom vlašću.

„Ako su dobra lokalna samouprava, dobićeš više i onda dolazimo do toga da na lokalu vladaju poverenici stranke“, rekao je Jovanović i dodao da je „strah veći da se kaže i priča o tome, što je sredina manja“.

On je naveo da NVO nedostaje znanja i kapaciteta, kao i to da zbog kompleksnosti teme, te organizacije odlučuju da ostane u „lakšim temama“.

Jovanović je naveo da kada vlasti „namirišu da se traži neki problematični podatak, da tada komunikacija prestaje“.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kazao je da je transparentnost sredstvo, a ne cilj.

On je ocenio da u Srbiji ne postoji više od 20 nevladinih organizacija, ni mnogo novinara koji se bavi i razumeju temu.

Dobrašinović je ocenio da novinari imaju svoju agendu i da je organizacijama teško da nametnu agendu novinarima.

On je kazao da postoje „punktovi u vlasti sa kojima se može razgovarati, kao Državna revizorska institucija, i da su to ‘potencijalni saveznici’ tih organizacija“.

Dopisnik Bete iz Novog Sada Dinko Gruhonjić ocenio je da se situacija sve više pogoršava i da se situacija posebno pogoršala od kada Srbija, nema poverenika za pristup informacijama od javnog zanačaja i zaštitu podataka o ličnosti, što posebno utiče na istraživačke novinare.

„Oni su potpuno nedostupni“, rekao je Gruhoinjić o predstavnicima vlasti i dodao da su ti kojiodlučuju poverenici Srpske napredne stranke, kao i da se Savez vojvođanskih Mađara isto „zatvorio za novinare“.

Dopisnica Bete iz Niša Biljana Ljubisavljević rekla je da građani o javnim finansijama uglavnom saznaju tek kada su odluke donešene i ocenila da su javne finansije „transparentne ali sa zakašnjenjem“.

Dopisnik Bete iz Novog Pazara Nikola Kočović rekao je da je takođe teško naći eksperte za javne finansije koji bi govorili o tome, kao i da je nevladin sektor u Novom Pazaru „gotovo ne postoji“.

On je kazao i da pored toga što to mesto ima dva univerziteta, ne može se naći profesor koji bi pričao o javnim finansijama.

Dopisnica Bete iz Vranja Slađana Majdak rekla je da je interesovanje građana i novinara slabo za tu temu.

„Kada partija dođe na vlast nastaje zatvaranje, bez obzira da li je albanska ili srpska“, rekla je Majdak i dodala da kada je „politika u pitanju ne postoji nacionalnost već politička volja“.

Dopisnica Bete iz Pomoravskog okruga Jelena Zdravković ocenila je da nevladini sektor u tom okrugu slabo razvijen i dodala da je situacija bolja u opštini Paraćin, dok je situacija u Jagodini teška i da je teže doći do informacija.

Okrugli sto „Transparentnost javnih finansija OCD i mediji na istom zadatku“, održan je u Centru za kulturnu dekontaminaciju u organizaciji Medijskog centra Beta.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.