Skandal na svečanosti povodom Dana pobede, recitovane ljotićevske pesme

Skandal na svečanosti povodom Dana pobede, recitovane ljotićevske pesme

Izvor: Beta, FoNeT

10.05.2021

Kategorija: U fokusu

Svečana akdemija povodom Dana pobede, kojoj je prisustvovao čitav državni vrh, obeležena je skandaloznim recitovanjem pesama fašističke organizacije “Zbor” Dimitrija Ljotića “Mrtvi niste”, “Svi za jednoga” i “Mi znamo borbu što nas čeka”, saopštila je Partija radikalne levice.

Recitovanje ljotićevskih pesama na svečanosti povodom Dana pobede nad fašizmom je gaženje miliona žrtava fašizama i nacizma, bezobzirna revizija istorije i brisanje antifašističke borbe naroda Jugoslavije, navela je u pisanoj izjavi članica Predsedništva Partije radikalne levice istoričarka Milena Repajić.

Ona je istakla da istorijski revizionizam i rehabilitacija fašista i saradnika okupatora traju već tri decenije i ocenila da jučerašnja tribina predstavlja vrhunac cinizma i zatiranja antifašizma.

Partija radikalne levice zahteva ostavke svih predstavnika državnog vrha koji su prisustvovali toj „sramnoj akademiji“ i smene svih odgovornih za njenu organizaciju.

U saopštenju se podseća da su fašističke jedinice Dimitrija Ljotića učestvovale u najgorim zverstvima okupatora tokom Drugog svetskoj rata, a 1944. su čak postale korpus SS divizija.

PSG: Fašistički pir na Svečanoj akademiji

Pokret slobodnih građana (PSG) zatražio je danas političku i krivičnu odgovornost od ministara koji čine Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, zbog veličanja fašizma na Svečanoj akademiji, kojoj je sinoć prisustvovao čitav državni vrh, a povodom obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

„Zgroženi smo činjenicom da je na tom državnom događaju od najvećeg značaja izvedeno pet pesama u kojima se veliča fašistički zločinac Dimitrije Ljotić i njegova organizacija ‘Zbor’, kao i da se te pesme izvode zajedno sa pesmom Desanke Maksimović ‘Krvava Bajka’, koja upravo govori o masakru u Kragujevcu u kom su značajnu ulogu imali vojnici organizacije ‘Zbor’“, navodi se u saopštenju PSG.

U tom pokretu su istakli da su tokom izvođenja ovih pesama uklonjene strofe u kojima se jasno pominju Ljotić i „Zbor“, što, kako navode, pokazuje nameru da se sistematski izvrši revizija antifašističke borbe u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.

„Sloboda koja se u ovim pesmama pominje označava pobedu fašizma u Srbiji i slobodu od Jevreja, Roma, svih drugih manjina i komunista“, navodi se u saopštenju.

Nova stranka zahteva smenjivanje vrha RTS

Nova stranka zahteva hitno smenjivanje direktora Radio-televizije Srbije (RTS) i urednika, i zvanično izvinjenje RTS građanima jer je taj javni servis u nedelju emitovao šest ljotićevskih koračnica tokom proslave Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Nova stranka je ocenila da je „neobjašnjivom uređivačkom politikom RTS-a, dan koji bi trebalo da služi kao primer prošlim i budućim generacijama da neguju i čuvaju antifašističko nasleđe, pretvoren u bedan pokušaj revizije istorije i direktnu uvredu za sve žrtve ratnih strahota“.

„Bez obzira na to da li je u pitanju neznanje ili svesna namera čelnih ljudi javnog servisa, očito je da je na delu svojevrsna mantra koja se ponavlja godinama, a koja za cilj ima korenitu izmenu istorijskih činjenica i vrednosti koje smo svi iz njih morali da naučimo i primenjujemo“, upozorila je Nova stranka.

Ukazala je da „pesme koje slave sluge fašista i narodnih izdajnika, gazeći po narodnim herojima koji su živote dali boreći se protiv okupatora, svedoče o potpunom posrnuću RTS, o čijem neprofesionalnom radu na svim programskim nivoima Nova stranka upozorava godinama, boreći se za slobodan i objektivan rad svih medija, a pogotovu onog koji plaćaju (kroz pretplatu) svi građani Srbije“.

„Ovoga puta, nakon obeležavanja Dana pobede, RTS-ov slogan „Vaše pravo da znate sve“ mogao bi se lako preimenovati u „Vaše pravo na prekrojenu istoriju„, zbog čega neko mora da odgovara“, smatra Nova stranka.

„Ovakvi propusti, ukoliko su oni u pitanju, ili još gore – svesni potezi, nikako ne doprinose dubokom naklonu borcima za slobodu, kao ni pravilnom usmerenju budućih generacija na put poštovanja antifašističkih vrednosti“, piše u saopštenju.

Nova stranka dodaje da „nikakvi pokušaji revizije ne mogu falsifikovati istoriju, a dužnost svih nas jeste da je od takvih nasrtaja i zaštitimo“.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.