SINDIKAT: RTV OBJAVLJUJE LAŽNE VESTI I PONIŽAVA GRAĐANE

SINDIKAT: RTV OBJAVLJUJE LAŽNE VESTI I PONIŽAVA GRAĐANE

Izvor: rtv.rs

Objavio: Magločistač

07.04.2017

Kategorija: U fokusu

Članovi UGS „Nezavisnost“ Javne medijske ustanove (JMU) Radio-televizije Vojvodine (RTV) ocenio je u otvorenom pismu da je sraman način izveštavanja ove kuće o aktuelnim studentskim protestima i pozvao njeno rukovodstvo na poštovanje profesionalnog i etičkog kodeksa kao i zakonom predviđene obaveze Javnog servisa na nepristrasno, objektivno i istinito izveštavanje.

Ovaj sindikat saopštio je danas da je na RTV emitovana vest o napadu na novinarsku ekipu RTV-a i saopštenje Kolegijuma u kojem se osuđuje taj napad i najavljuje tužba, iako se takav incident nije ni dogodio.

“RTV se ovim na najbesprizorniji način oglušila o standarde profesije i obmanula građane. Uostalom, i na snimcima koji su emitovani uz navedenu vest moglo se videti da incidenta nije bilo”, ukazuje se u pismu.

UGS Nezavisnost zatražio je tim povodom od rukovodstva i uredništva RTV da se javno objave snimci sa sigurnosne kamere postavljene na ulazu u zgradu televizije u ulici Maksima Gorkog, kao i izjave očevidaca koji su se nalazili na tom prostoru, kako bi javnost mogla saznati šta se zapravo desilo.

Takođe, rukovodstvo su upozorili da ne prisiljava novinare i ostale zaposlene u RTV-u da učestvuju u kreiranju lažnih vesti “čiji jedini cilj je obmana javnosti i ‘zaštita’ političkih interesa vladajućih struktura”.

“Pozivamo i urednike i urednice, kolege i koleginice, da ne podležu takvim pritiscima nadređenih u RTV-u i da poštuju standarde novinarske profesije, kao i zakonske obaveze javnog servisa. Pozivamo ih i da, ukoliko trpe pritisak da objave neistinite informacije, o tome obaveste Sindikat „Nezavisnost“ koji će im omogućiti pravnu zaštitu”, poručuje se u pismu.

Podseća se i da je u informativnim emisijama na Prvom porgramu RTV prvi dan studentskih protesta apsolutno ignorisan, a da su drugog dana objavljivane samo reakcije funkcionera na proteste o kojima nije bilo ozveštaja i koji se po RTV nisu ni događali, “što takođe predstavlja opasnu obmanu javnosti i skrivanje informacija od građana”.

“Prva informacija o tome da se u Novom Sadu dešavaju protesti objavljena je upravo u vesti o izmišljenom napadu na novinarsku ekipu RTV. Takvim izveštavanjem Radio-televizija Vojvodine apsolutno je prekršila osnovne standarde novinarske profesije kao i zakon o javnim servisima, te na najprizemniji način ponizila građane Vojvodine koji finansiraju pokrajinski javni servis”, ukazuje se u pismu.

Dodaje se i da zbog takvog načina izveštavanja i fabrikovanja neistina, “građani ponovo pogrdno izgovaraju ime naše kuće, čime se i novinari RTV dovede u neprijatnu situaciju jer je zbog komesarske uređivačke politike izgubljeno poverenje javnosti u pokrajinski javni servis”.

Sindikat UGS “Nezavisnost” poručuje i da će nastaviti da prati dešavanja u Radio-televiziji Vojvodine i pritiske na novinare, te da je spreman da preduzme sve zakonske mere radi sprečavanja dezinformisanja javnosti i šikaniranja novinara u ovoj medijskoj kući.

“Poručujemo i da u RTV-u postoji veliko nezadovoljstvo među zaposlenima zbog takve ‘uređivačke politike’ koja je potpuno urušila ugled pokrajinskog javnog servisa”, navodi se u otvorenom pismu sindikata “Nezavisnost” JMU RTV.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.