SEJDINOVIĆ: VLAST DELI BUDŽETSKI NOVAC PODOBNIMA I MEDIJIMA KOJI KRŠE KODEKS

SEJDINOVIĆ: VLAST DELI BUDŽETSKI NOVAC PODOBNIMA I MEDIJIMA KOJI KRŠE KODEKS

Objavio: Magločistač

23.02.2017

Kategorija: U fokusu

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je večeras da način na koji vlast raspodeljuje novac medijima jasno pokazuje da je odlučila da potpuno obesmisli sistem konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja.

“Ne samo da se novac dodeljuje medijima bliskim vlasti, nego i medijima koji na najdrastičniji način krše etički kodeks i služe za progon političkih neistomišljenika”, rekao je Sejdinović i dodao da su najnoviji primeri takve raspodele sredstava zabeleženi u Somboru i Kikindi.

Dodao je da se budžetski novac, između ostalog, dodeljuje potpuno nepoznatim medijskim kućama, što, kako je ocenio, može da ukazuje i na finansijski kriminal, zbog čega je neophodno da Državna revizorska institucija kontroliše taj proces.

“Građani treba da budu svesni da se njihov novac krčmi da bi mediji radili potpuno suprotno njihovim interesima”, upozorio je Sejdinović.

On je pozvao novinarska i medijska udruženja, kao i međunarodne organizacije i organizacije civilnog društva da prate ovaj proces i da reaguju na mnogobrojne nepravilnosti.

Sejdinović je rekao da treba da se razmotri i mogućnost podnošenja krivičnih prijava protiv članova komisija koje odlučuju koji donose takve odluke.

Komisija u Somboru je odlučila da trećinu sredstava dodeli medijima koji nisu iz Sombora, poput Dnevnika, Srbije danas i Srpskog telegrafa.

Portal SO info je objavio da su novac na konkursu dobili i “potpuni medijski anonimusi”, kao što su preduzeća Internet grupa (group) iz Beograda i Fabrika slova iz Petrovaradina.

Novac je raspodeljen i projektima sa kojima su konkurisali Agencija Honestat iz Novog Sada i Unija plus iz Apatina, kao i marketinška agencija BB media.

Sredstva su dobili i somborski mediji STV K54, TV Sreće, Somborske novine, Udruženja građana „Ja volim Sombor”, koje je osnovano krajem novembra 2016. godine, za projekat “Javno informisanje i baza marginalizovanih grupa”.

“Neverovatno zvuči činjenica da su odobrena sredstva za projekat koji je pre nepune dve godine uspešno realizovao SO info portal”, naveo je taj portal.

Sredstva na konkursu dobili su i So info, Radio Blagovesnik, Bunjevački media centar HKD Vladimir Nazor iz Stanišića, kao i Soinfo media centar.

 

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.