SAVET EVROPE: VLADE NE SMEJU DA KORISTE KRIZU DA UĆUTKUJU NOVINARE

SAVET EVROPE: VLADE NE SMEJU DA KORISTE KRIZU DA UĆUTKUJU NOVINARE

Objavio: Magločistač

30.04.2020

Kategorija: U fokusu

Generalna sekretarka Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić izjavila je da vlade moraju da zaštite ulogu novinara u demokratiji i da ne smeju da koriste situaciju u vreme krize da ih ućutkaju ili ometaju.

U pisanoj izjavi uoči Svetskog dana slobode medija, 3. maja, Pejčinović Burić je pozvala vlade da izbegavaju ograničavanje slobode medija tokom krize izazvane pandemijom korona virusa.

“Vlade se suočavaju s izazovima bez presedana tokom krize izazvane pandemijom korona virusa, ali ta situacija ne sme da bude korišćena za ućutkivanje ili ometanje novinara. Mediji moraju imati slobodu da izveštavaju o svim aspektima krize”, rekla je Pejčinović Burić.

Navela je da novinari “imaju ključnu ulogu i posebnu odgovornost za pružanje blagovremenih, tačnih i pouzdanih informacija javnosti” i da “moraju biti u mogućnosti da temeljno analiziraju odluke vlasti donete kao odgovor na pandemiju”.

“Odgovornim izveštavanjem novinari mogu da spreče širenje panike i istaknu pozitivne primere solidarnosti u našim društvima. Bila sam impresionirana i ohrabrena mnogim medijskim izveštajima da građani pomažu jedni drugima, kao i o negovateljima, medicinskim sestrama i drugim ‘herojima’ ove krize”, kazala je generalna sekretarka SE.

Ona je izrazila zabrinutost zbog navoda u juče objavljenom Godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara, u kojem se ukazuje na trend nasilja i zastrašivanja novinara tokom 2019. godine. Izveštaj je sačinilo 14 međunarodnih nevladinih organizacija koje se bave slobodom medija.

“Nažalost, nastavlja se zabrinjavajući trend nasilja nad novinarima i njihovog zastrašivanja, primećen poslednjih godina. Previše novinara je u zatvoru i previše je slučajeva nekažnjavanja ubistva novinara. Svesna sam i teške ekonomske situacije u kojoj su danas mnogi novinari”, rekla je Pejčinović Burić.

Ona je ohrabrila države članice SE da zaštite ulogu novinara kao “čuvara” i važnog faktora neophodne kontrole vlasti u demokratskim društvima.

Partnerske organizacije Platforme SE za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara zabeležile su u 2019. godini 142 ozbiljne pretnje novinarima u 47 država članica Saveta Evrope, uključujući 33 fizička napada na novinare, 17 novih slučajeva pritvaranja i zatvaranja, 43 slučaja uznemiravanja i zastrašivanja i dva nova slučaja nekažnjavanja ubistva novinara.

Nevladine organizacije su izrazile zabrinutost zbog 22 trenutno nerešena slučaja nekažnjavanja ubistva novinara i navele da je najmanje 105 novinara bilo u zatvoru na kraju 2019. godine.

U Godišnjem izveštaju su upozorile da je stanje slobode medija u Evropi duboko nezadovoljavajuće i da su sistemski postali politički pokušaji “zarobljavanja” medija i neuspesi mnogih državnih organa da održavaju verodostojan okvir zaštite slobode medija.

 

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.