SAVET EVROPE: SRBIJA DA SE IZJASNI O PRITISCIMA NAPREDNJAKA

SAVET EVROPE: SRBIJA DA SE IZJASNI O PRITISCIMA NAPREDNJAKA

Objavio: Magločistač

07.06.2018

Kategorija: U fokusu

Pritisci vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na opozicione lokalne samouprave internacionalizovani su i biće tema sastanka Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Turskoj 28. juna, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) visoki funkcioner Saveta Evrope.

Lindert Ferbejk, predsednik Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, za RSE je izjavio da je primio pismo predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića, iz redova opozicione Demokratske stranke, u kojem se opisuje ono što je paraćinski čelnik označio kao “orgаnizovаne i sinhronizovаne nаpаde koje uz zloupotrebu držаvnih institucijа i medijа vrši vladajuća Srpskа nаprednа strаnkа” u tom gradu.

Ferbejk je precizirao da će se na sastanku Komiteta za monitoring 28. juna u Istanbulu najpre diskutovati o tome koju proceduru primeniti, s obzirom na to da je u igri više od jedne opcije.

“Mi možemo poslati misiju da prikupi činjenice povodom navoda koji su do nas stigli, ali bismo mogli da se opredelimo i za opciju da najpre pošaljemo pismo Vladi da se izjasni o tim žalbama, posle čega bismo imali debatu u Savetu Evrope o celoj situaciji. To su dve mogućnosti koje imamo na raspolaganju, a nije neubičajeno da najpre zatražimo od Vlade da reaguje na žalbe i da onda, odlučimo da li je misija Saveta Evrope za utvrđivanje činjenica neophodna. Dakle, te dve opcije biće razmatrane na sastanku Komiteta za monitoring, a potom će to telo uputiti predlog Birou Kongresa (lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope), a Biro će doneti konačnu odluku na koju od pomenute dve opcije će se ići”, opisuje Ferbejk proceduru.

Upitan koja od te dve bi u ovom slučaju mogla biti verovatnija opcija, zvaničnik Saveta Evrope kaže da će verovatno pasti odluka da se prvo zatraži reakcija Vlade Srbije na te žalbe, kako bi imali obe strane priče.

“Od informacija koje dobijemo zavisiće da li su one dovoljne da održimo javnu debatu o tom problemu ili ćemo morati da pošaljemo na teren misiju za utvrđivanje činjenica“, kaže sagovornik RSE iz Saveta Evrope.

Na pitanje šta bi mogli biti krajnji dometi te organizacije u konkretnom slučaju, Ferbejk kaže da će biti održana debata koja će rezultirati zaključcima i preporukama.

“Taj dokument biće potom uvršćen u dnevni red sastanka ministara spoljnih poslova 47 zemalja-članica Saveta Evrope i tada će ministar Srbije morati da se izjasni o slučaju, odnosno, moraće da odgovara na pitanja kolega, predstavnika zemalja-članica Saveta Evrope. Nakon toga će ambasadori ili ministri doneti odluku“, objašnjava Ferbejk.

Upitan hoće li o zaključcima i preporukama koje budu doneli obavestiti i Evropsku komisiju, čelnik Komiteta za monitoring Saveta Evrope potvrdno odgovara.

“Da, oni uvek dobijaju ovakve papire. To su, na kraju krajeva, javni dokumenti i Evropska komisija će ih dobiti“, izjavio je Ferbejk za RSE.

 

 

 

Ovaj sadržaj je objavljen u saradnji s portalom Radio Slobodna Evropa

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.